Najnovije vesti
Home / Ritam grada / UROŠ ŽIVANOVIĆ IZ BORA POBEDNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA U ZAJEČARU (FOTO+AUDIO)
UROŠ ŽIVANOVIĆ IZ BORA POBEDNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA U ZAJEČARU (FOTO+AUDIO)

UROŠ ŽIVANOVIĆ IZ BORA POBEDNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA U ZAJEČARU (FOTO+AUDIO)

Uroš Živanović iz Bora, pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Zaječaru. Ovaj dvadestdevetogodišnji Boranin, inače, veroučitelj, treći put osvaja Časni krst na Bogojavljenje, a ove godine, Uroš je, pobedio u konkurenciji 18 učesnika iz Zaječara, Bora i Kraljeva.

Širom Srbije danas je, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Uprkos hladnoj vodi, reke su bile pune plivača, kao u sred leta, a tako je ove godine, nakon višegodišnje pauze, bilo i na Crnom Timoku na Popovoj plaži u Zaječaru.  Samo najodvažniji su se usudili da skoče u ledenu vodu, ne bi li osvojili Časni krst i titulu najhrabrijeg. Veruje se da će onome koji prvi stigne do krsta ova godina biti srećna i blagodatna. Takva će godina biti Urošu Živanovića iz Bora, koji treći put osvaja Časni krst.

„Pre svega bih hteo da pozdravim grad Zaječar, Crkvenu opštinu Zaječar, Gradsku upravu, našeg preosvećenog Ilariona i vašeg gradonačelnika, Boška Ničića. Stvarno mislim da ste najbolji organizatori u Srbiji što se ovoga tiče. Ovo je treći put da osvajam Časni krst, prvi put je bilo 2012. godine u Zaječaru, drugi put u Kladovu, 2015. godine i sada opet kod vas. Stvarno mi je čast što mi iz Bora možemo da dođemo ovde i učestvujemo i budemo vaši gosti. Pozdravljam vaše gostoprimstvo. Specifična je trka, kratka je staza, hladna je voda, čovek mora brzo da se snađe, da vidi gde je krst, skoči, ne može puno da razmišlja i planira, tako da se do krajnjeg trenutka ne zna ko će da pobedi. Ja sam malo i skrenuo od krsta, dok nisam digao glavu da vidim u stvari gde je krst“, istakao je Uroš i dodao:

„Ovi praznici nam, pre svega služe, da poznamo našu pravoslavnu veru koja je prebogata i u ovim smutnim vremenima, jedino može da nas izvuče i pokaže pravi put. Ovi praznici zato služe i to je glavni cilj, da poznamo našu pravoslavnu veru. Moram da kažem da sam pre plivanja za Časni krst poželeo tri želje ali mogu da vam otkrijem samo jednu a to je da sledeće godine, i u mi u Boru organizujemo ovo plivanje i da pozovemo vas i vaše sugrađane da učestvuujete kod nas“.

Od 25 prijavljenih, u trci za Časnim krstom nadmetalo se njih osamnaestoro iz Zaječara, Bora ali i Kraljeva. Najmlađi učesnik u nadmetanju za Časni krst, prema rečima organizatora je, dvadesetčetvorogodišnji Đorđe Hadžić iz Zaječara, dok je najstariji učesnik četrdesetčetvorogodišnji Vuk Veteha iz Bora.

Evo ko su i ostali učesnici Bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Zaječaru: Ivan Živadinović (Zaječar), Marko Panić (Zaječar), Darko Glukčević (Kraljevo), Nenad Mitić (Zaječar), Saša Madanović (Bor), Vladimir Vasiljević (Zaječar), Ivan Živić (Zaječar), Boban Đokić (Zaječar), Nikola Milenković (Zaječar), Dejan Ćirić (Zaječar), Nikola Andrejević (Zaječar), Dragan Petković (Zaječar), Ognjen Petković (Zaječar), Mladen Misirača (Zaječar) i Vasilije Kasapić (Bor).

Podsetimo, svetkovanje Bogojavljenja počelo je jutros u 8 sati Svetom Arhijerejskom liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogoridice u Zaječaru, nakon čega je u porti Saborne crkve, organizovano veliko vodoosvećenje. Svečana litija krenula je od Saborne crkve i kretala se kroz centar grada, do Popove plaže.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>