Najnovije vesti
Home / Hronika / UPOZORENJE za stanovnike Višnjara: Od 17.00h očekuje se izlivanje reke, slivanje vode sa brda i izbijanje podzemnih voda (AUDIO)
UPOZORENJE za stanovnike Višnjara: Od 17.00h očekuje se izlivanje reke, slivanje vode sa brda i izbijanje podzemnih voda (AUDIO)

UPOZORENJE za stanovnike Višnjara: Od 17.00h očekuje se izlivanje reke, slivanje vode sa brda i izbijanje podzemnih voda (AUDIO)

Topliji period u koji je Srbija ušla i česte kiše doveli su do naglog topljenja snega, što je dovelo do novih problema.  Hidrološka situacija na rekama Beli Timok, Crni Timok i Timok je izuzetno loša, a sinoć je doneta odluka o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije za koju postoji opasnost od izlivanja ovih reka. Na Belom Timoku oko 14.30 proglašeno je stanje vanredne odbrane od poplava.

Beli Timok, kod Vratarnice, već je počeo sa izlivanjem, a iz pravca Knjaževca stiže novi talas visine oko 1,5 m.

Štab za vanredne situacije grada Zaječara upozorava stanovnike naselja Višnjar da se od 17.00 časova očekuje izlivanje reke, izbijanje podzemnih voda i slivanje otopljenog snega sa obližnjih brda. Iz Štaba su preporučili da stanovnici ovog naselja hitno sve stvari, belu tehniku, dušeke, nameštaj i slično podignu na spratove kuća gde je to moguće i sklone na sigurno mesto. Takođe, potrebno je hitno evakuisati stoku iz naselja na sigurno mesto. Prema rečima Boška Ničića, komandanta Štaba za vanredne situacije, u slučaju evakuacije, spremna su vozila, autobusi, smeštaj.

U slučaju izuzetne potrebe, radi spasavanja ili evakuacije, meštani ugroženih naselja mogu se javiti na telefon 421-597.

Na najkritičnijim tačkama postavljeno je 5000 vreća sa peskom, a u toku je punjenje i dodatnih vreća.

Uz pomoć JP “Srbijavode” problem mosta na Belom Timoku između Grljana i Avramice jutros je rešen, navodi komandant Štaba za vanredne situacije grada Zaječara Boško Ničić.

Iz Grliškog jezera ispušteno je preko 2.000.000 m3 vode i ono je premno za prihvat otopljenog snega i bujičnih voda iz podtupižničkog područja, navode nadležni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>