Najnovije vesti
Home / Kultura / Upoznajte mladog Zaječarca Stefana Pejčića, samoukog slikara, čija ULIČNA IGRA BOJAMA ODUŠEVLJAVA PROLAZNIKE
Upoznajte mladog Zaječarca Stefana Pejčića, samoukog slikara, čija ULIČNA IGRA BOJAMA ODUŠEVLJAVA PROLAZNIKE

Upoznajte mladog Zaječarca Stefana Pejčića, samoukog slikara, čija ULIČNA IGRA BOJAMA ODUŠEVLJAVA PROLAZNIKE

Dvadesetpetogodišnji Stefan Pejčić iz Zaječara ima neverovatan talenat, na koji nijedan prolaznik ne ostaje ravnodušan. On se bavi uličnim crtanjem, pop artom, crtanjem apstraktnih slika, a tehnika i brzina njegovog slikanja na ulici je upravo ono što poklonike te vrste umetnosti ostavlja bez daha.

Ukoliko ga nekad sretnete na ulicama Zaječara, Niša, ili možda kada odete na letovanje u Crnu Goru, nećete ostati ravnodušni. Njegova brzina i tehnika crtanja sprejem, sigurno će vas naterati da malo zastanate. On je Stefan, dvadesetpetogodišnji Zaječarac, koji nije išao u umetničku školu, ali je svoj urođeni talent vremenom nadograđivao. Počeo je sa crtanjem grafita, a onda je želeo da nauči i neke druge tehnike.

„Počeo sam pre 5 godina, video sam jednog dečka na moru kako crta na ulici, to mi je privuklo pažnju i svaki dan sam sedeo pored njega i posmatrao. Pre toga sam radio grafite sprejevima, pa sam koliko-toliko imao neko znanje, neku osnovu. Kod kuće sam onda počeo to da radim, prva, druga, deseta slika i razočarao sam se kako tada nisam znao ništa. Međutim, bio sam uporan, učio, i posle 20-ak slika je bilo to to“, počeo je priču samouki, mladi Zaječarac.

Prvo iskustvo je bilo na ulicama obližnjeg turističkog mesta – Sokobanje, a onda su njegove slike ugledale svetlost dana i na zaječasrkim, ali i niškim ulicama.

„Pošli smo na odmor do Sokobanje, ali mi je brat pre polaska rekao da ponesem sve što je neophodno i za crtanje, i tamo sam izašao na ulicu i crtao. Mogu slobodno da kažem da sam na ulici naučio da radim to što radim, jer to jeste tako. Nakon Sokobanje, nastavio sam sa radom u Nišu. Tamo sam radio 3 godine, i dan danas radim, radim malo i na moru, bio sam u Crnoj Gori, tačnije u Budvi sam radio sa tim drugom od koga sam gledao tu tehniku“, rekao je Stefan i objasnio:

„To je tehnika „Spray art“, tačnije umetnost sprejeva. Radi se brzo, pre sušenja sprejeva, mora da se uradi cela slika. Zanimljivo je to ljudima, gledaju jer se brzo radi. Radim novinama, poklopcima, četkicama, špaklicama, a svima je najzanimljivije kad na kraju upalim vatru. Ljudi su zainteresovani za kupovinu, ali se ne može reći da je prevelika zainteresovanost. U Nišu su, na primer naši susedi Bugari, koji tamo dolaze, dosta zainteresovani. Takođe sam radio i izloge lokala, temperama, i to se ljudima dopalo. Radio sam u Zaječaru, ali najviše posla imam u Nišu“.

Stefan se sa učenjem nije tu zaustavio. Pre dve godine počeo je da radi i grafički dizajn, i kako kaže, tu se najviše pronašao. Time bi voleo da se bavi u narednom periodu.

„Cilj mi je da uspem u grafičkom dizajnu, a da mi slikanje bude hobi“, kaže Stefan.

Ovaj momak je i veliki ljubitelj eksremnih sportova, uživa u vožnji snowboarda, za koji kaže da je njegova velika ljubav, a osim slikanja, voli i da pliva. Kako kaže, to mu pruža posebnu razonodu, kada na trenutak napusti svoj svet slikanja i umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>