Najnovije vesti
Home / Društvo / Uoči Krstovdana litija i moleban podrške Srbima u Crnoj Gori, vikend u znaku Bogojavljenskih svečanosti
Uoči Krstovdana litija i moleban podrške Srbima u Crnoj Gori, vikend u znaku Bogojavljenskih svečanosti

Uoči Krstovdana litija i moleban podrške Srbima u Crnoj Gori, vikend u znaku Bogojavljenskih svečanosti

Uoči velikog pravoslavnog  praznika Krstovdana, večeras će, od 18.00 sati, u Zaječaru biti oganzovana krstovdanska litija, u znak podrške srpskom narodu i sveštenstvu u Crnoj Gori. Litija će se kretati od Saborne crkve rođenja presvete Bogorodice ulicama Zaječara, i završiti, takođe u Sabornoj crkvi, molitvom za očuvanje naroda i svetinja u Crnoj Gori.

Kako prenosi Ng portal, sveštenici Crkvene opštine Negotin obezbedili su besplatan prevoz do Zaječara, pa svi zainteresovani koji žele da učestvuju u litiji, treba da se prijave crkvenjaku u negotinskom Sabornom hramu Svete Trojice, a polazak je u 16 sati i 30 minuta ispred nove crkve.

Pravoslavni vernici u Srbiji sutra obeležavaju Krstovdan, pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos, dan nakon toga Bogojavljanje, dok će u ponedeljak, 20. januara biti obeležen praznik Svetog Jovana Krstitelja.

U duhu negovanja tradicije, Grad Zaječar, Srpska pravoslavna eparhija timočka, kao i verni narod, i ove godine će u nedelju, 19. januara obeležiti Bogojavljenje, a tim povodom biće organizovane Bogojavljenske svečanosti i plivanje za Časni krst na Crnom Timoku, na Popovoj plaži.

Svečanost počinje u 8.30 Svetom Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice, a veliko vodoosvećenje u porti Saborne crkve predviđeno je za 10.30. Svečana litija, koja će se kretati od Saborne crkve kroz centar grada do Popove plaže, polazi u 11 sati, dok će svečanost povodom sedmog plivanja za Časni krst na Popovoj plaži početi u 11 sati i 30 minuta.

Pobednik takmičenja kao nagradu će dobiti Časni krst, zlatnik i novčanu nagradu od 15.000 dinara.

U ponedeljak, 20. janura, na Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovandan, sveta liturgija počinje u 8 sati i 30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>