Najnovije vesti
Home / Bor / Umesto reklama, na bilbordima u Boru najbolji maturanti -Zdravković: Grad će i dalje nastaviti da podržava mlade
Umesto reklama, na bilbordima u Boru najbolji maturanti -Zdravković: Grad će i dalje nastaviti da podržava mlade

Umesto reklama, na bilbordima u Boru najbolji maturanti -Zdravković: Grad će i dalje nastaviti da podržava mlade

Na bilbordima u Boru nedavno su postavljene fotografije đaka generacije 2018/19 svih osnovnih i srednjih škola na području teritorije Bora. Bilbordi se nalaze na tri lokacije i to u centru grada, na šetalištu u ulici Moše Pijade i na led bilbordu na ulazu u grad. Na ovaj način, prema rečima nadležnih,  promovisani su mladi ljudi, sa ciljem da oni najuspešniji budu pozitivan primer i ohrabre mlade generacije da postižu što bolje rezultate u školovanju.

Umesto reklama na bilbordima, u Boru su osvanile fotografije 11 učenika generacije borskih osnovnih i srednjih škola, sa naznakom „Ponos grada Bora“. Iako praksa promovisanja naboljig đaka postoji godinama u nekim gradovima u Srbiji, ovo je prvi put da se borski maturanti nađu na bilbordima. Prema rečima Srećka Zdravković, člana Gradskog veća grada Bora zaduženog za mlade, Grad Bor je u protekle dve godine puno uradio za mlade, ali mnogo toga su i mladi sami inicirali, što je Grad prepoznao kao dobru stvar i podržao.

„Između ostalog, kada govorimo o mladima, napisan je u usvojen Lokalni kcioni plan za mlade koji je usklađen sa Nacionalnom strategijom za mlade, zatim je  osnovan Dom omladine u Boru koji funkcioniše kao generator novih ideja za mlade u gradu od kulturnih, edukativnih, sportskog i drugih sadržaja. Osnovan je omladinski radio „Van kutije“, krenuo je Centar za radno angažovanje mladih da edukuje mlade o preduzetništvu, uspostavljeno je partnerstvo u razmeni sa Novim Sadom kao evropskom prestonicom mladih, kao i Coca Colom, za setove edukacija i zapošljivosti mladih kroz program Coca Cola podrška mladima. Grad stipendira svoje najbolje učenike, ove godine smo i na bilbordima u gradu istakli slike svih đaka generacije kao ponos našeg grada, renoviran je prostor u selu Oštrelj i namenjen je mladima, napravljena je rampa za mlade sa invaliditetom kao bi ravnopravno mogli da učestvuju u svim sadržajima za mlade koji se organizuju u borskom Domu omladine. Sa ponosom mogu da kažem i to da su ove godine sva omladinska udruženja koja su se javila na konkurs za projekte grada Bora bila podržana sa svojim idejama i tehnički i finansijski od strane lokalne samouprave. Ove godine po prvu put spojili smo dva omladinska kampa EKO kamp i MORIEK kamp koji zajedno imaju 45 učesnika, a koji je grad Bor podržao kroz program „Mladi u prirodi““, istakao je Zdravković.

On je napomenuo da su mladi u Boru kroz svoje brojne aktivnosti pokazali da imaju ideje i da žele da rade na njima.

„Mladi takođe, moraju podsticati starije i zajedno sa njima razvijati ideje kako da se stvri poboljšaju. To je zajednička stvar, jer bez starijih to nije moguće, a bez mladih budućnost ne postoji. Potrebno je analizirati razne dobre modele iz inostranstva koji se tiču zapošljavanja mladih, rešavanja stambenih pitanja i slično. To su pitanja koja se tiču mladih, pitanja koja su okrenuta ka poboljšanju standarda kako bi se mogli početi razvijati u životu. Ja ne bih „bacio pušku u kukuruz i samo čekao prvi autobus za napolje“, jer ni napolje nije sve potaman. Isto nisam među onima koji će reći da mladi ne treba da idu van jer mislim da je dobro za mlade da se šire po inostranstvu i da upijaju iskustva. Zato je Evropska unija dobra za mlade jer mogu studirati gde hoće i biti jednaki sa svim ostalim mladim ljudima u Evropi. Ne treba samo zaboraviti odakle smo došli iako ostanemo van svoje države, a da u situacijama gde smo u mogućnosti, pokušamo da pomognemo svojoj državi. Ja ne vidim problem ako mladi izađu iz države. Veći je problem ako država izgubi kontakt sa njima. To se jednostavno ne sme desiti“, rekao je Zdravković i podvukao:

„Važno je da znamo da niko ne može kao pojedinac da menja društvo, ali ako radimo zajedno možemo da promenimo budućnost i za nas i one posle nas“.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>