Najnovije vesti
Home / Društvo / U ZNAK SEĆANJA NA 1912. Zaječar obeležio Dan vojnih veterana
U ZNAK SEĆANJA NA 1912. Zaječar obeležio Dan vojnih veterana

U ZNAK SEĆANJA NA 1912. Zaječar obeležio Dan vojnih veterana

Povodom Dana vojnih veterana, u sklopu obeležavanja značajnih istorijskih datuma i negovanja slobodarskih tradicija,  Komanda za razvoj Timočke brigade, predstavnici Grada Zaječar, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske, položili su danas vence i cveće na Spomenik palim borcima Timočke krajne u centru Zaječara.

Na nekadašnja dešavanja i značajne istorijske trenutke prisutne je podsetio potpukovnik Branko Radojević, komandant garnizona u Zaječaru.

„Tog dana 1912. godine je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine kao poražene sa druge strane. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status veteran, a brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo je vojno ministarstvo u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12 odsto  svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve u stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije, država i Vlada pokazali su kako se na određeni način može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o veteranima“, istakao je Radojević.

On je napomenuo da se na nivou Vojske Srbije radi Zbornik radova „Naši heroji“.

„Zbornik ima za cilj afirmaciju naših humanih, hrabrih i pozitivnih primera postupanja pripadnika Vojske borbenih dejstava u ratovima na teritoriji SFRJ i Socijalističke Federativne Jugoslavije. Ideja je da se Zbornik koristi prilikom realizacije etničkog obrazovanja pripadnika Vojske Srbije“, dodao je Radojević.

U ime delegacije Komande garnizona Zaječar venac je položio komandant Timočke brigade, potpukovnik Branko Radojević, u ime Grada Elena Petrović, u ime SUBNOR-a Dragoljub Nikolić, dok je u ime Udruženja vojnih penzionera i organizacije rezervnih vojnih starešina, vence na Spomenik palim borcima Timočke krajne u centru Zaječara, položio pukovnik u penziji Ljubomir Najdanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>