Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U ZIMSKOM PERIODU ZAJEČAR JEDAN OD NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA OD ČAĐI
U ZIMSKOM PERIODU ZAJEČAR JEDAN OD NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA OD ČAĐI

U ZIMSKOM PERIODU ZAJEČAR JEDAN OD NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA OD ČAĐI

Zavod za javno zdravlje ,,Timok’’ mnogo godina unazad u Zaječaru redovno prati stepen aerozagađenja i parametre kvaliteta vazduha.

Po uredbi o praćenju kvaliteta vazduha Grad Zaječar ima merno mestu u samom gradu. Industrijsko zagađenje poslednjih godina nije karakteristično za Zaječar, ali se zato stalno prati i meri saobraćajno zagađenje kao i najkarakterističniji lokalni izvori zagađenja -  od kućnih ložišta.

Zaječar ima nekoliko većih toplana, više individualnih kotlarnica ustanova i dosta kućnih ložišta. Praćenje se vrši preko nekoliko parametara – meri se sumpordioksid, azot dioksid i čađ. Po novim uredbama ili dopunama čađ nije predviđen kao parametar koji bi se kontinuirano merio na svim teritorijama u Srbiji, ali na teritoriji Grada Zaječara je ostao da se prati zato što je primećeno da duži niz godina u zimskom periodu, počev od jesenjeg do prolećnog perioda, u određenim danima ima povećane vrednosti čađi. Parametri čađi godinama unazad pokazuju da Zaječar spada u najzagađenije gradove u Srbiji, pri vrhu je. Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije Batut tokom 2015. godine najviša srednja godišnja vrednost čađi bila je u Zaječaru (37,6), a potom u Užicu (33,6), a najmanja u Kikindi i Senti.

-Zaječar se nalazi u kotlini, okružen je rekama, ponekad baš nema dobro strujanje vazduha, nema karakterističnih vetrova koji bi zagađenje nosili na neku stranu. Svaki Zaječarac to zna i video je da u večernjim satima dolazi do formiranja maglovitih pojava ili pomešane magle sa dimom, koji je praćen često i neprijatnim mirisom koji je u atmosveri i koji mi udišemo. Same čestice iz čađi mogu negativno da utiču na zdravlje, prvenstveno na disajne puteve, pogotovo kod osetljivih osoba i dece koja već imaju oštećenja na respiratornom traktu, kaže Dr Dijana Miljković iz Zavoda za javno zdravlje ,,Timok’’ Zajećar.

Ova čestice iz vazduha osim što loše utiču na disajne puteve gomilaju se na kosi i odeći pa se u karakterističnim danima kada ima povećane čađi preporučuje da se u tom periodu što manje izlazi iz kuće. Ukoliko je neophodno da se izađe, prilikom povratka iz spoljašnje sredine treba pristupiti pranju kose, umivanju, zameni odeće, kako se čestice nebi raširiče i po kući i smetale zdravlju.

-Aerozagađenje može da daje štetne efekte ne samo na čoveka već i na životinje, biljni svet, kućne fasade i ostalo jer kiselost iz vazduha i reakcija mogu da dovedu do promena. Zato treba razmišljati o preventivnim merama, a koje mi inače dajemo svake godine, da se smanji stepen aerozagađenja u naseljenom mestu. Postoje mere kako možemo da smanjimo emisiju čađi u vazduhu, a samim tim i njegovo štetno dejstvo. Najbolja mera zaštite je da se smanji broj kućnih ložišta, povezivanjem na centralni sistem toplotnom energijom. Te mere predlažemo godinama, one zahtevaju dosta para i dodatna postrojenja. Centralni vid snabdevanje toplotnom energijom je rešenje i to je dobro jer bi imali manji gubitak energije, kvalitet vazduha bi bio bolji jer bi imali samo jedan dimnjak koji bi sigurno imao lokaciju na periferiji grada, na kom bi bili ugrađeni i filteri za prečišćavanje, dodaje Dr Miljković.

U 2016. GODINI POVEĆANA KONCENTRACIJA U JANUARU

Zavod za javno zdravlje iz Zaječara svake godine vrši kontrolu aerozagađenja, u okviru koje se rade mesečni izveštaji, kvartalni, šestomesečni i godišnji.. Merno mesto je kod Elektrotimoka u Zaječaru, u ulici Generala Gambete 84. Ovo mesto je inače izabrano baš zbog više izvora zagađenja, tu je saobraćajnica, pružni prelaz, u blizini je kotlarnica za deo grada, blizu je pijaca, autobuska stanica…Stanje se prati svakodnevno.

-Za 2016. godinu po godišnjem izveštaju, što se sumpordioksida tiče, mereno je 353 dana, srednja vrednost je bila 16,15 mikrograma po metru kvadratnom, a dozvoljeno je 150, tako da je jako niska srednja godišnja vrednost. Najveća srednja mesečna je bila 26,73, a maksimalna je bila 112,53 što je opet ispod dozvoljene koncentracije za naseljena mesta. Što se čađi tiče ona se takođe meri na istom ovom mestu svaki dan. Prošle godine ovaj parametar je meren 353 dana, srednja godišnja koncentracija je iznosila 26,23 mikro grama po metru kubnom, dok je dnevna koncentracija 50 mikrograma. Mi nismo toliko u riziku u smislu da kada nema grejanja tokom leta imamo jako niske koncentracije. Najveća srednja vrednost koja je bila 2016. bila je u januaru i iznosila je, srednja vrednost, 55,84, znači blago uvećanje iznad dozvoljene koncentracije. Najveća koncentracija čađi zabeležena je 24. na 25. januar i iznosila je 170,61 mikrogram po metru. Vrednosti za čađ su bile povećane 25 dana u Zaječaru. Podaci se mnogo ne razlikuju od onih iz ranijih godina, gde su povećane vrednosti čađi uglavnom u decembru i januaru mesecu, a na to utiču i povoljni klimatski uslovi, ističe Dr Miljković.

Što se tiče azot dioksida njegov izvor mogu da budu saobraćajna vozila, a to je uglavnom rešeno saobraćajnicama oko grada gde velika vozila ne prolaze kroz centar grada i najgušće naseljenu stambenu zonu. Njegove vrednosti su bile ravne nuli jer nije bilo ovakvog zagađenja.

I U OVOJ GODINI JANUAR I FEBRUAR KRITIČNI

Što se tiče parametara u januaru 2017. godine bilo je pet dana sa prekoračenjem čađi, 4. na 5. januar, 11. na 12., 12. na 13, 23. na 24. i 24. na 25. Ovakvo zagađenje nekad traje 24 sata a nekad 48. Neka maksimalna vrednost je bila 77, 34 mikrograma, što je malo iznad dozvoljene koncentracije. Što se februara tiče rezultati za prvih deset dana govore da je veće povećanje čađi bilo 3. februra na 4.-140,03 mikrograma, 4. na 5. je bilo 93,76, a već 5. na 6. je smanjeno na 55,83. Kako se najavljuju topliji dani očekuje se i pad vrednosti čađi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>