Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U Zaječaru završen popis nelegalno izgrađenih objekata
U Zaječaru završen popis nelegalno izgrađenih objekata

U Zaječaru završen popis nelegalno izgrađenih objekata

U Zaječaru završen popis nelegalno izgrađenih objekata. 

U Odeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju grada, ističu da se popis objekata u početku odvijao na terenu, komisije su popisivale objekte i popunjavale popisne liste a nakon toga u Ministarstvu je procenjeno da će postupak popisa objekata da traje dosta dugo pa su iznalažene mogućnosti da se on vrši iz kancelarija, preko kompjutera.

- Kada smo išli od kuće do kuće procena je bila da na teritoriji Grada Zaječara, uključujući i mesne zajednice sa selima, ima negde 15 do 17 hiljada  nezakonito izgrađenih objekata bez odobrenja i da toliki broj objekata treba da popišemo. Kad smo počeli popis iz kancelarije preko kompjutera pojavio se problem, verovatno zbog ne eividencije svih objekata, da li su izgrađeni sa dozvolom ili bez dozvole. Mi smo popisali 41 hiljadu i 481 objekat do 1. juna. 21 hiljadu popisnih listi smo uradili, a to znači da je na jednoj popisnoj isti bilo po dva i više objekata, a gledali smo da obuhvatimo jedno domaćinstvo na jednu popisnu listu. Kad je popisivanje objekata završeno sada sledi donošenje rešenja o rušenju nezakonito izgrađenih objekata, kaže Zoran Jović, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju iz Zaječara.

Pre ovih godina nije bila obaveza da se u selima pribavi odobrenje za gradnju. Biće takvih rešenja sigurno, dodaje Jović.

Procena je bila da će se popisati 15 do 17 hiljada objekata bez odobrenja, ali je ova cifra otišla preko 40 hiljada. Zato se u okviru toga, računa na jedan veliki postotak objekata koji su po osnovu propisa već legalni i po osnovu pribavljanja odobrenja. Problema ne bi trebalo da bude i svako ko dobije rešenje od odeljenja i građevinskog inspektora treba dobro da ga pogleda, ako ima argumentaciju rešenje će biti promenjeno ili ukinuto. Ako ne onda vasnik treba da čeka pozivanje od gradskog odeljenja koje poziva pojedinačno svakog vlasnika i traži potrebnu dokumentaciju za ozakonjenje. Procedure su skraćene, ali uprkos tome taj postupak neće baš tako brzo da se završi.

-Kod nas je ovaj popis urađen detaljno i savesno. Imali smo 15 čoveka koji su bili angažovani četiri meseca od strane grada na popisivanju objekata. Popisan je svaki objekat koji nema validnu dokumentaciju iz evidencije sa kojom raspolažemo. Ovaj posao smo do kraja savesno odradili, a odradićemo i do kraja proces ozakonjenja u skladu sa zakonom i na zadovoljstvo svih građana, istakao je Jović.

Zakonski rokovi koji su davani za završetak ovog posla su već prošli, a novi ne mogu da se odrede jer je posao obiman i za svaki objekat treba da se donese rešenje. Svako rešenje za sebe traži određeno vreme da se precizno donese, da odeljenje nadležno za ozakonjenje može da primeni to rešenje i da izvrši ozakonjenje objekata što uspešnije, što brže i kvalitetnije.

Jović dodaje i da na terenu prilikom popisa objekata nije bilo nikakvih problema. Za ono što je rađeno iz kancelarija može da dođe do greške ali u saradnji sa vlasnicima to može da se ispravi. Na satelitskom snimku se vidi svaki objekat, ali negde ne može da se vidi i spratnost objekta, pa se rešenja i popisna lista u tom slučaju ispravljaju pa se potpuno ispravna lista dostavlja odeljenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>