Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru promovisano vojno školstvo: BITI VOJNIK ČAST I IZAZOV ZA MLADE
U Zaječaru promovisano vojno školstvo: BITI VOJNIK ČAST I IZAZOV ZA MLADE

U Zaječaru promovisano vojno školstvo: BITI VOJNIK ČAST I IZAZOV ZA MLADE

Povodom raspisanog konkursa za prijem kandidata za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, kao i kadete Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, danas je u Zaječarskom upravnom okrugu organizovana promocija vojnog školstva. Tom prilikom zainteresovanim učenicima predstavljen je konkurs, uslovi konkursa, kao i prednosti vojnog školstva. 

Častan, odgovoran, siguran, ali i pun izazova, vojni poziv je odlična prilika za mlade koji žele da grade karijeru štiteći svoju zemlju, ali i mir u svetu kroz mnogobrojne misije. Oni koji godinama časno nose uniformu i bave se tim poslom to najbolje znaju, ali ipak napominju da posao nije lak ali je poseban i pun izazova.

„Kao i prošle godine, svedoci smo da je i ove godine veliko interesovanje za ovaj poziv. Ono što ja mogu da kažem koji dugo godina nosim uniformu i bavim se vojnim pozivom, to je da, poziv nije nimalo lak ali je zato izazovan i častan. S tim u vezi, svake godine Regionalni centar Ministartsva odbrane Niš sa okruzima, sa jedinicima lokalne samouprave na svojoj teritoriji organizuje promociju vojnog poziva i vojnog školstva“, istakao je Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministartsva odbrane Niš.

Konkurs za prijem novih kadeta je kao i prošle godine, raspisan u februaru i martu a svi zainteresovi moraju da ispune i određene uslove konkursa kako bi bili upisani u neku od vojnih škola.

„Za sve vojne škole konkurs je otvoren do 30. marta, osim za Vojnu gimnaziju gde je konkurs otvoren do 15. marta. Svi kandidati imaju sasvim dovoljno vremena da se prijave, konkurišu nadležnom regionalnom centru, odnosno vojnom odseku i da postanu kandidati za upis u vojne škole. Da bi neko postao kadet Vojne akademije, mora da ispuni određene uslove. Svi kandidati moraju da budu državljani Republike Srbije i da su zdravstveno sposobni za kadeteta vojnih škola. Što se tiče posebnih uslova razlikuje se za svaku školu. Da bi neko postao kadet Vojne akademije mora da završi četvrti razred srednje škole ili da sada pohađa četvrti razred, da je rođen 1997. godine i kasnije. Svi kandidati za sve vojne škole ne smeju da budu krivično, odnosno prekršajno kažjavani. Što se tiče Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, kadeti moraju da budu rođeni 1998. godine i kasnije“, istakao je major Danko Rondović sa Vojne akademije.

On je dodao da su mnogobrojne prednosti koje vojno školstvo nudi u odnosu na civilno.

„Svi naši kadeti i učenici imaju obezbeđen smeštaj i ishranu u našem internatu, odeću, obuću, udžbenike, kompletan nastavni materijal, imaju besplatnu kartu za vreme semestralnih raspusta, ali i stipendiju koja iznosi od 12 do 16 hiljada dinara. Svi kadeti koji imaju prosek preko 8 i preko 9, imaju povećanje 10, 15% na tu stipendiju, tako da kadet završne godine Vojne akademije dobija stipendiju koja iznosi 16 hiljada dinara“.

Prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga, prepuna sala Okruga i velika zainteresovanost mladih da se bliže upoznaju sa vojnim pozivom i ne čudi, s obzirom na to, da su mogućnosti koje vojno školstvo nudi, mnogobrojne.

„Ne treba puno govoriti o tome kolika je popularnost i rejting vojske u narodu. Vojska je uvek bila deo naroda i otuda i toliko poverenje naroda prema njoj. U istoriji je bilo dosta iskušenja i izazova i pred narodom i pred vojskom ali to poverenje nikada nije dovedeno u pitanje. Zbog toga i ne čudi da je danas u Zaječarskom uprvavnom okrugu toliki broj mladih koji žele da čuju šta je to vojska, koji su to izazovi koji bi stajali pred njih ukoliko se odluče da konkurišu i da upišu neku od vojnih škola. Treba napomenuti da je vojni poziv oduvek bio atraktivan za mlade i mi im u tom pogledu želimo sve najbolje“, zaključio je Paunović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>