Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru prezentovani programi podrške malim i srednjim preduzećima
U Zaječaru prezentovani programi podrške malim i srednjim preduzećima

U Zaječaru prezentovani programi podrške malim i srednjim preduzećima

Privredna komora Srbije-Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga organizovala je danas tematski sastanak Parlamenta privrednika u prostorijama Komore.  Na sastanku je bilo reči o aktuelnim programima Fonda za razvoj Republike Srbije, otvorenom pozivu i konkursima Razvojne agencije Srbije, kao i aktuelnim konkursima Nacionalne službe zapošljavanja-Filijale u Zaječaru. 

Razvojna agencija Srbije raspisala je javni poziv za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Prema rečima Milene Radović iz Razvojne agencije Srbije, u pitanju su tri raspisana konkursa u četiri industrijska sektora.

„Jedan je namenjen malim preduzećima za kupovinu opreme, drugi je namenjen za razvoj konkurentnosti i treći obuhvata razvijanje četiri industrijska sektora: drvne industrije, metalne, prehrambene i plastične industrije. Sva sredstva koja se dobijaju, dobijaju se po realizaciji aktivnosti za koju su odobrena sredstva. Konkursi su otvoreni do utroška sredstava a sve informacije, kompanije mogu da nađu na sajtu Razvojne agencije Srbije“, istakla je Radović.

Veliko interesovanje privrednika u celoj Srbiji izazvao je i program sa 20% bespovratnih sredstava, a osim tog programa Fond ima i druge programe u okviru kojih se akcenat stavlja na početak poslovanja svih pravnih lica i preduzetnika.

„To su „start up“ krediti, gde je učešće bespovratnih sredstava 30%  i za koji postoji veliko interesovanje i Fond je jedna, možda i najznačajnija finansijska institucija u Srbiji koja podržava početak poslovanja. Ono što su novine ove godine to su krediti za refinasiranje postojećih kredita za sve privredne subjekte, onih kredita koji već imaju u poslovnim bankama. Takođe, ročnost kredita za preduzetnike je produžena, preduzetnici imaju sada mogućnost da svoje kredite vraćaju sa dužim periodom otplate“, rekla je Vesna Vučetić, direktor Sektora za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima u Razvojnoj agenciji Srbije.

Privredna komora Srbija nudi širok spektar usluga privrednim subjektima, koji su danas, takođe prezentovani na sastanku.

„Danas smo prezentovali postojeće i nove usluge Privredne komore Srbije, kojima treba da olakšamo i unapredimo poslovanje naših članova, odnosno privrednih subjekata. Širok je spektar usluga, od zastupanja i zaštite privrede, kontakta sa članstvom, sa državnim instituacijama, do onih tehničkih koji se zasnivaju na informaciono-analitičkoj podršci korišćenja našig objekata širom Srbije, naših predstavništava u inostranstvu, kontakata sa međunarodnim privrednim subjektima“, istakao je Bojan Stanić, direktor Sektora za analitiku i usluge Privredne komore Srbije.

Prema rečima direktora Privredna komora Srbije-Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, Dejana Tošića, zaječarska Komora se trudi da privrednicima u Timočkoj krajini, maksimalno olakša poslovanje, a današnji sastanak je samo jedan od načina da se taj cilj i ispuni.

„Mi kao komora, odnosno servis privrede, trudimo se da našim privrednicima izađemo u susret na taj način što ćemo im olakšati poslovanje u ova teška vremena, time što ćemo im sve te razvojne programe prezentovati, da budu među prvima u Zaječaru i da na taj način vide, šta je to što oni mogu da dobiju povoljno. Nadamo se da će i preko IPARD-a moći da dobiju bespovratna sredstva koja se nude u toku ove godine“, rekao je Tošić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>