Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru prezentovani javni pozivi NSZ-a: GRAD ZA JAVNE RADOVE U OVOJ GODINI IZDVAJA 15 MILIONA DINARA
U Zaječaru prezentovani javni pozivi NSZ-a: GRAD ZA JAVNE RADOVE U OVOJ GODINI IZDVAJA 15 MILIONA DINARA

U Zaječaru prezentovani javni pozivi NSZ-a: GRAD ZA JAVNE RADOVE U OVOJ GODINI IZDVAJA 15 MILIONA DINARA

Nakon Sokobanje i Boljevca, u velikoj sali Skupštine  grada Zaječara održana je prezentacija javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje za ovu godinu, koji su raspisani 22. februara. Kako je rečeno na prezentciji, ove godine će biti realizovano 12 programa, od kojih su dva nova, namenjena pripravnicima sa srednjom i visokom stručnom spremom. Na nivou Srbije, za ovu namenu, opredeljeno je oko 4,5 milijardi dinara. 

Oko 50 poslodavaca sa teritorije grada Zaječara, javna preduzeća, firme, privatnici, prisustvovali su prezentaciji javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je juče održana u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru. Poslodavci su imali priliku da se upoznaju sa uslovima poziva, šta oni nude i na koji način mogu da se realizuju. Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse, 22. februara, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja, predviđenih Programom rada za ovu godinu.

Objavljeni su konkursi za dodelu subvencije za samozapošljavanje Roma, realizaciju programa pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, dodelu subvencija za samozapošljavanje, za program sticanja praktičnih znanja, realizaciju programa stručne prakse, sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca. Veliko interesovanje je, kao i svake godine, za javne radove.  Ove godine je Grad Zaječar obezbedio 15 miliona dinara za sprovođenje javnih radova.

„Nacionalnim akcionionim planom zapošljavanja za 2019. godinu rečeno je da lokalne samouprave koje pripadaju  prvoj i drugoj grupi razvijenosti ne mogu da da finansiraju javne radove, samo lokalne samouprave iz treće i četvrte grupe razvijenosti to mogu, a grad Zaječar pripada drugoj grupi razvijenosti. Dakle, kada je u pitanju finansiranje od strane Republike neće biti ove godine, ali ove godine je grad Zaječar obezbedio 15 miliona dinara, što se tiče sprovođenja javnih radova, a ono što je naše uloga u celoj toj priči je da ćemo mi pružiti tehničku podršku. Biće raspisan javni poziv gde poslodavci mogu da konkurišu.  Javni radovi mogu se sprovoditi u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i zaštita životne sredine i prirode. Ono što je bitno je da je došlo do povećanja iznosa koji se isplaćuje kod javnog rada, prošle godine je bilo 18.000 dinara nezaposlenim licima koja se angažuju na javnom radu, plus do 2.000 dinara za troškove prevoza. Ove godine taj iznos je 22.000 koji uključuje troškove prevoza. Osim toga poslodavcu pripada 1.000 dinara jednokratne naknadne, kao troškovi sprovođenja javnih radova, ukoliko javni rad traje  mesec dana,  koliko traje dva meseca- 1.500 i 2.000 dinara  ukoliku traje tri ili četiri meseca.  Najbitnije je da pravo učešća na javnom konkursu za organizovanje javnih radova mogu da budu organi lokalne samouprave i javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge, udruženje koji imaju status pravnog lica. Najmanje pet lica se mogu angažovati po javnom radu“, rekla je Svetlana Mihajlović iz NSZ-a, Filijale u Zaječaru.

Takođe, NSZ je objavio i konkurse za: refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, dodelu subvencija zaposlenima za samozapošljavanje, dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposlenima, za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Više detalja  o javnim pozivima i konkursima, zainteresovani mogu pogledati na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i preko Pozivnog centra NSZ, pozivom na broj: 0800/300-301 (besplatan poziv iz fiksne telefonije).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>