Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARU PREZENTOVAN PROJEKAT ,,ZNANJEM DO POSLA“ -Poslodavcima omogućeno da dobiju kvalifikovanu radnu snagu
U ZAJEČARU PREZENTOVAN PROJEKAT ,,ZNANJEM DO POSLA“ -Poslodavcima omogućeno da dobiju kvalifikovanu radnu snagu

U ZAJEČARU PREZENTOVAN PROJEKAT ,,ZNANJEM DO POSLA“ -Poslodavcima omogućeno da dobiju kvalifikovanu radnu snagu

Prezentacija pod nazivom “Zaposleni po meri Vašeg biznisa” održana je u sali Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije u Zaječaru. Prezentacija se realizuje u okviru programa “Znanjem do posla”, koji se sprovodi na nacionalnom nivou u partnerstvu sa Ministarstvima Vlade Republike Srbije (Ministrastvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo za omladinu i sport; Sekretarijata za javne politike, Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije). Svrha poziva, za program obuka i podrške za mlade koji traže zaposlenje je da pruži tehničku i finansijsku pomoć poslodavcima iz Šumadijskog, Raškog, Rasinskog, Zaječarskog i Pirotskog upravnog okruga koji nude mogućnosti za obuke mladih koji traže zaposlenje, sa posebnim osvrtom na teže zapošljive grupe mladih i da olakša proces zapošljavanja, kvalifikaciju i izbor novih zaposlenih

Na lokalnom nivou, programa “Znanjem do posla” sarađuje sa pet partnerskih organizacija u pilot opštinama – Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Pirot i Novi Pazar.

Poziv poslodavcima “Zaposleni po meri Vašeg biznisa” namenjen je privrednim subjektima za podnošenje prijava za organizovanje obuka na radnom mestu.

-Ovaj projekat se realizuje na teritoriji cele Srbije, ali postoje pet pilot okruga. Ovo je druga godina kako se realizuje ovaj program i prvi put je da se izlazi iz matičnih gradova. Prezentacija programa je namenjena poslovnom sektoru, preduzetnicima koji su zainteresovani da dobiju kvalifikovanu radnu snagu. Ovaj program pomaže i privrednicima i mladima na dva načina. Mladi imaju mogućnost da steknu određenu kvalifikaciju i znanje za određene vrste posla, jer se primetilo da našem obrazovnom sistemu nedostaje praktični deo tako da deca vrlo često kad i dođu do nekog radnog mesta ne poseduju neke veštine koje su potrebne jer su naučene veštine kroz školovanje zastarele u odnosu na mehanizaciju i aparate koji se koriste u fabrikama. Sa druge strane, poslodavci nisu nikada imali dovoljno vremena, ni programa za obuku, niti su obučeni da to rade kako bi mogli da nauče radnike za rad na određenim mašinama, rekla je Snežana Pavković, direktor Udruženja građana Timočki klub iz Knjaževca.

Ovaj program sada pruža mogućnost poslodavcima da uz program Znanjem do posla dobiju i novčana sredstva da izvrše obuku mladih za određene poslove i zanimanja. Kroz ovaj program i radnu praksu od dva do četiri meseca mladi mogu direktno na random mestu da dobiju iskustvo. Poslodavci dobijaju novčanu naknadu za rad tih mladih ljudi, za material koji se troši, za njihove mentore. Po jednom pravilu pola daje poslodavac pola program, a ako se zapošljavaju mladi iz težih kategorija, osobe sa invaliditetom, neko ko dugo čeka na birou,, iz romske zajednice, samohrani roditelj, štićenik doma, onda je plaćen ceo trošak od strane programa.

-Nakon obuke mladi dobijaju sertifikat da su prošli praktičnu obuku. Nakon toga poslodavac ako mu je potreban radnik može dag a zadrži, ali nije obavezno. To je dobra stvar jer poslodavcima daje mogućnost da dođu do radnika koji je po njihovoj meri. U jednoj pekari već mesecima stoji poziv za radnicu i kada sam pitala vlasnike kakvi su uslovi videla sam da  su vrlo korektni pa sam pitala i zašto se niko ne javlja ali mi je rečeno da zainteresovanih itekako ima ali da oni neznaju ni burek da iseču. Oni koji su završili ekonomsku školu itekako se sa problemima sreću u praksi. I takvih primera ima dosta. Iz Sokobanje su mam dali signal da nema sobarica kao zanimanja, a za to itekako postoji potreba. Ima dosta specifičnih stvari a ovaj program daje mogućnost da se to razvije. A mladi ne mogu da se zaposle ako nemaju iskustva, dodala je Pavković.

Timočki klub iz Knjaževca je od 1. Aprila počeo da radi ovaj posao kao broker. Na jučerašnju prezentaciju pozvane su predstavnici firmi iz Zaječarskog okruga.

-Vrlo je bitan individualni rad sa preduzetnicima, ali su dobrodošla i javna preduzeća koja takođe mogu da učestvuju na ovom konkursu, kazala je Pavković.

Konkurs je otvoren do 26. Aprila ali sama konkursna dokumentacija se prijavljuje broker, tačnije Timočkom klubu. Razvijeno je 18 programa obuke. Više informacija o programu i poziv za preduzetnike  mogu se naći na sajtu Znanjem do posla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>