Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U Zaječaru predstavljene aktivnosti projekta Volonteri pomeraju granice
U Zaječaru predstavljene aktivnosti projekta Volonteri pomeraju granice

U Zaječaru predstavljene aktivnosti projekta Volonteri pomeraju granice

Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom iz Vidina (Bugarska), realizovao je u sredu, 19. aprila u maloj Sali RARIS-a konferenciju za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta Volonteri pomeraju granice. Ovaj projekat TOC i Slobodni omladinski centar realizuju kroz Interreg -IPA program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

 Na konferenciji su govorili Ivan Živković koordiantor projekta, Goran Radisavljević menadžer projekta i Nikolay Tasev, kooridnator projekta.  Nakon konferencije, počeo je i dvodnevni sastanak stručnog tima u toku kog je rađeno na finaliziranju metodologije rada volonterskih centara i drugih publikacija koje će biti izdate kroz projekat.

 Cilj projekta je da se stvore uslovi za održivu saradnju u pograničnom regionu za povećanje učešća mladih u životu zajednice kroz volontiranje u institucijama i organizacijama u pograničnom regionu. Ideja je da se uspostavi mreža volonterskih centara širom cele pogranične oblasti i razvije volonterizam u društvenim aktivnostima.

Projektni tim podržaće 10 organizacija mladih i za mlade da razviju 10 volonterskih centara u pograničnom regionu, od kojih će 5 biti u Srbiji i 5 u Bugarskoj.

Osnovne aktivnosti projekta su razvijanje metodologije za volontiranje u pograničnom regionu,  konkurisanje  lokalnih organizacija za osnivanje volonterskih centara u njihovim lokalnim zajednicama u pograničnom regionu, ToT – trening za lidere volonterskih centara, obuke volontera, opremanje volonterskih centara, razmena volontera.

U prethodnom periodu kroz projekat je realizovano istraživanje među mladima, institucijama i organizacijama o potrebama o volntiranju u Srbiji i Bugarskoj. Ciljna grupa projekta su omladinski radnici iz organizacija mladih i za malde, kao i mlade osobe od 15 do 30 godina, potencijalni volonteri, iz celog pograničnog regiona Srbije i Bugarske.

 Projekat Volonteri pomeraju granice sprovodi Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom iz Vidina, Bugarska, a biće finansiran od strane Evropske unije kroz INTERREG-IPA program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>