Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARU PREDSTAVLJEN RAZVOJNI PROGRAM EVROPSKE UNIJE -Raspisani javni pozivi za unapređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama
U ZAJEČARU PREDSTAVLJEN RAZVOJNI PROGRAM EVROPSKE UNIJE -Raspisani javni pozivi za unapređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama

U ZAJEČARU PREDSTAVLJEN RAZVOJNI PROGRAM EVROPSKE UNIJE -Raspisani javni pozivi za unapređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama

U Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije u Zaječaru juče je predstavljen razvojni program EU PRO, četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture, a koja su ukupno vredna deset miliona evra. Cilj informativne sesije je da se predstavnici  lokalnih samouprava iz Borskog i Zaječarskog okruga upoznaju sa načinom prijavljivanja i kriterijumima za izbor projekata.

Pravo učešća na pozivima ima 99 gradova i opština uključenih u realizaciju programa EU PRO koji će imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

-EU PRO je program koji je započeo sa svojim aktivnostima januara ove godine i predstavlja podršku Evropske unije razvoju opština u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Ova četiri poziva su objavjena 25. aprila. Mi smo ove i prošle nedelje bili u osam opština Srbije da predstavimo sva četiri poziva koji će biti otvoreni do sredine juna, a poziv za lokalnu infrastrukturu će biti otvoren do kraja juna ove godine. Očekujemo da će opštine prepoznati svoj interes u ovome što je objavljeno, da će opštine imati i dovoljno projekata sa kojima će moći da se prijave na naše pozive kako bi smo mogli u sledeće dve godine zajedno da sarađujemo na implementaciji projekata, rekla je Jasmina Ilić, rukovodilac Sektora infrastrukture u  programu EU PRO.

Ona je dodala i da će prednost imati one lokalne samouprave koje budu najbolje odgovorile na kriterijume koji su objavljeni u pozivu, a koji se uglavnom odnose na to koliko su projekti sa kojima će se opštine prijavljivati relevantni za njihove zajednice, koliko će ti projekti doprinositi  ekonomskom razvoju i prosperitetu tih opština ili boljem životu građana i koliko će oni biti održivi, tačnije koliko će oni moći da žive i posle završetka implementacije.

-Jedan od kriterijuma je  i to koliko su lokalne samouprave organizaciono spremne da takve projekte same implementiraju, pošto će  modalitet implementacije biti dodela bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama gde će one biti odgovorne za implementaciju svojih projekata, istakla je Ilić.

Krajem meseca maja iz drugih sektora koji obuhvata program biće raspisan poziv za mala i srednja preduzeća. Takođe će tokom leta biti raspisan poziv i za geografsko informacione sisteme, tako da će lokalne samouprave i privreda imati šanse da se prijave na još neke od poziva, kao i organizacije civilnog društva. Program je finansiran sredstvima Evropske unije iz predpristupnih fondova uz kofinansiranje Vlade Republike Srbije kroz minimalna učešća od 10 do 15 odsto lokalnih samouprava, što je minimum jer može da ide i do 50 odsto.

Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture, koji je otvoren do 29. juna ove godine, Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kako bi se unapredio kvalitet života stanovništva.

Poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra,  biće otvoren u periodu od 24 meseca, a prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun 2018. godine. Lokalne samouprave na ovaj poziv mogu da konkurišu projektima koji se odnose na opremanje industrijskih zona, tehnoloških parkova, ili turističkih destinacija sa ciljem da se privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.

Za poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija, prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun 2018. godine, a sam poziv će biti otvoren godinu dana.

Putem javnog poziva za izradu planske dokumentacije, vrednosti 750.000 evra, koji je otvoren do 11. juna ove godine, biće podržani projekti izrade planova detaljne regulacije koji obuhvataju područja koja imaju potencijal da generišu ekonomsku aktivnost.

Razvojni program EU PRO održaće informativnu sesiju o četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije za koje je Evropska unija izdvojila ukupno deset miliona evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>