Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARU PREDSTAVLJEN PROGRAM VREDAN 50 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE VODOSNABDEVANJA, KANALIZACIJE I OTPADNIH VODA
U ZAJEČARU PREDSTAVLJEN  PROGRAM VREDAN 50 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE VODOSNABDEVANJA, KANALIZACIJE I OTPADNIH VODA

U ZAJEČARU PREDSTAVLJEN PROGRAM VREDAN 50 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE VODOSNABDEVANJA, KANALIZACIJE I OTPADNIH VODA

PROJEKAT SE REALIZUJE U 50 LOKALNIH SAMOUPRAVA SRBIJE

U organizaciji Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije –RARIS juče je u Zaječaru održan sastanak Kancelarije za javna ulaganja i lokalnih samouprava istočne Srbije. Ovom prilikom je Kancelarija za javna ulaganja  predstavila Program vredan 50 miliona evra  za lokalne projekte  vodosnabdevanja, kanalizacije i otpadnih voda. Ovaj Program se realizuje kroz kredit Evropske investicione banke. Očekuje se da ovaj Program podrži 50-ak projekata u lokalnim samoupravama širom Srbije.

-Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima sada pravi aranžman sa Evropskom investicionom bankom. Kroz taj aranžman bi trebalo da bude obezbeđen novac za finansiranje rekonstrukcije i izgradnje sistema za vodosnabdevanje i otpadne vode. Radi se o izuzetno važnom projektu koji bi trebao da napravi ozbiljnu promenu kada je u pitanju kvalitet snabdevanja vodom i kada su u pitanju sistemi za tretman otpadnih voda, kanalizacioni sistemi. O tome smo danas pričali sa predsednicima opština i gradonačelnicima iz cele istočne Srbije. U pitanju je jako važna tema. Ideja nam je da na 50 lokacija, u 50 lokalnih samouprava širom Srbije,  uradimo oko 50 intervencija gde bi svaka intervencija trebala da košta u proseku oko million evra. Ovaj projekat će da bude realizovan u godinama koje sup pred nama. Pričali smo sa čelnicima lokalnihg samouprava o tome koji su njihovi prioriteti zato što ne želimo kao Vlada Srbije da biramo šta će se tim novcem finansirati. Kao i sve do sada i ovo ćemo odraditi u konsultacijama sa lokalnim samoupravama i identifikovati prioritete po kojima ćemo i postupiti. Posao Kancelarije jeste da obezbedi finansiranje i svu tehničku pomoć lokalnim samoupravama, kada je u pitanju izrada projekata, dokumentacija i izvođenje radova. Na lokalnim samoupravama jeste da pokažu inicijativu, da rade brzo kad je u pitanju priprema projekata i da potom obezbede kvalitetatn stručni nadzor nad realizacijom projekta a Kancelarija će im biti na raspolaganju u svakom trenutku, istakao je juče u Zaječaru Marko Blagojević, v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Lokalne samouprave istočne Srbije su predstavile svoje prioritetne projekte kojima nameravaju da konkurišu za ova sredstva. Poseban akcenat je stavljen na spremnost projektno – tehničke dokumentacije. Svaka lokalna samouprava je detaljno predstavila status projektne dokumentacije za svoje prioritetne projekte.

Predsednik Opštine Majdanpek Dejan Vagner je ovom prilikom rekao da je njihova opština prijavila nekoliko projekata kada je u pitanju vodosnabdevanje, prvenstveno u Majdanpeku i u Donjem Milanovcu.

-Ovo je jako dobra prilika da se dođe do povoljnih finansijskih sredstava za rešavanje naših potreba, obzirom da su u pitanja značajna sredstva sa aspekta mogućnosti opštine i opštinskog budžeta, kazao je Vagner.

Sastanku je prisustvovao i Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac koji je istakao da su i dosadašnji sastanci sa predstavnicima Kancelarije bili konstruktivni i da je jedan dobar deo projekata koji su delegirali sada već ušao u neku fazu realizacije.

-Opština je sa Kancelarijom je radila rekonstrukcija knjaževačke Gimnazije i za to su već spremljeni projekti i odobreni. Spremamo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju knjaževačkog Doma zdravlja, u toku je priprema i za knjaževački Gerontološki centar, kao i za deo knjaževačke Bolnice. Opština Knjaževac se za ovaj sastanak pripremila tako što smo spremili projekte za kanalizacionu mrežu u tri sela knjaževačke opštine, Trgovištu, Donjem Zuniču i Minićevu. Mi smo i u prethodnim godinama pokušavali da nađemo izvore finansiranja za ove  za nas jako važne infrastrukturne projekte, ali do sada nije bilo mogućnosti. Nadamo se da ćemo preko Kancelarije za javna ulaganja, koja sve intenzivnije radi, naći model za realizaciju ova tri projekta, rekao je Đokić.

Za finansiranje će biti odabrani oni projekti koji najpre budu kompletno spremni za realizaciju.

Lokalne samouprave će u daljoj komunikaciji sa Kancelarijom za javna ulaganja nastaviti da usaglašavaju potencijalne projekte za finansiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>