Najnovije vesti
Home / Kultura / U Zaječaru postavljen, instaliran i pušten u rad jedan od najsavremenijih skenera za digitalizaciju kulturne baštine
U Zaječaru postavljen, instaliran i pušten u rad jedan od najsavremenijih skenera za digitalizaciju kulturne baštine

U Zaječaru postavljen, instaliran i pušten u rad jedan od najsavremenijih skenera za digitalizaciju kulturne baštine

U Istorijskom arhivu u Zaječaru juče je postavljen i instaliran „book skener“, i ujedno obavljena i obuka stručnih lica na jednom od najsavremenijih „Book skenera formata A2 +“. Ovaj skener je kupljen iz projekta, subvencijom Ministarstva kulture Republike Srbije i Istorijskog Arhiva u Zaječaru. On će omogućiti kvalitetnu zaštitu i digitalno čuvanje vredne arhivske građe velih formata, poput knjiga, geografskih karata, plakata, projekata i njihovu pretragu preko najsavremenijeg pretraživača OCR-a.

Prema rečima Velibora Todorova, direktora zaječarskog Arhiva, ta ustanova će od sada imati najsavremenije uslove da svu građu i svu dokumentaciju skenira, i u što kraćem roku, postavi i na internet.

„Naši korisnici će pretraživačem moći da pogledaju sve ono što mi posedujemo. Radi se o projektu vrednom 2.097.450 dinara. Po vrednosti skenera može se konstatovati o kakvom savremenom uređaju se radi. Na region ne postoji takav skener, a u Srbiji ga imaju još Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Arhiv Beograda i Novog Sada. Po tom kriterijumu nalazimo se u rangu savremenijih arhiva u Srbiji i trudićemo se i u narednom period da prednjačimo u onome što prezentujemo našoj javnosti i da negujemo nematerijalnu baštinu. Uporedo ćemo raditi na tome da naši zaposleni imaju najbolje uslove za rad. I to nam je misija i vizija“, rekao je Todorov.

Dobavljač iz Beograda, koji je pobedio u postupku javne nabavke i isporučio skener, juče je vršio i obuku zaposlenih ali će ona biti realizovana još jednom, jer skener pruža neverovatno veliki broj mogućnosti. Igor Knežević iz firme „Info spejs“ je istakao značaj digitalizacije, ali i značaj ovog uređaja.

„Sredinom februara ove godine u Skupštini Republike Srbije je promovisana strategija Ministarstva kulture za izradu smernica iz oblasti digitalizacije kulturne baštine. Te smernice su na neki način uputstva koja će se davati institucijama kulture kako će se raditi i po kojim standardima posao digitalizacije kulturne baštine. U Zaječaru je postavljen, instaliran i pušten u rad jedan od najsavremenijih skenera za digitalizaciju kulturne baštine. Ovaj uređaj koji smo mi postavili i instalirali je proizvod jedne nemačke kompanije koja se zove „Imidž Akces“, a to je firma koja je lider u proizvodnji skenera vellikih formata. Ovaj skener u Zaječaru služiće za digitalizaciju kulturne baštine sa ove teritorije. Skener je urađen po svim savremenim tehnologijama i metodama. Ovaj uređaj ima instalirane i implementirane standarde po kojima će se raditi kvalitetna obrada i izrada digitalnih fajlova za digitalizaciju najvažnijih dokumenata iz naše istorije i kulture“, istakao je Knežević.

On je dodao i da je ovo prvi uređaj u svetu koji počinje da primenjuje jedan jako specifičan standard koji ima  oznake ISO standard 19264 i u narednom periodu će taj standard značiti posebnom metodu izrade evaluacije kvaliteta digitalnih dokumenata.

„Ovo je najsavremeniji uređaj koji je u ovom trenutku proizveden u svetu. Njegov zadatak u Zaječaru će biti da svu onu vrednu staru arhivsku građu, oštećenu arhivsku građu sačuva i omogući njenu prezentaciju i predstavjanje širokim narodnim masama, putem interneta i putem računara. Ključ je da smo rame uz rame sa svim svetskih arhivima i da pratimo sve trendove koji se trenutno sprovode u ovom poslu“, obrazložio je Knežević.

Inače Zaječarski Arhiv do kraja godine  očekuje promocija još jednog replint izdanja nagrađivanih učenika Gimnazije, negde sredinom decembra. Ali, prvenstveno će se do kraja godine raditi na onome čime se Arhiv bavi, osnovnim delatnostima, obrada, preuzimanje i prezentovanje javnosti kulturne baštine. U narednoj godini očekuje ih desetak i više događaja koji se pre svega odnose na obeležavanje 70 godina od postojanja i rada Arhiva, realizovaće se projekat prekogranične saradnje, kao i projekti Ministarstva kulture sa kojim Arhiv unazad sedam, osam godina, ima intenzivnu saradnju. Preko 30 projekata je u ovom periodu realizovano zajedno sa Ministarstvom, što je 20 i nešto miliona dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>