Najnovije vesti
Home / Kultura / U Zaječaru počeo prvi Međunarodni festival duhovnog dokumentarnog filma
U Zaječaru počeo prvi Međunarodni festival duhovnog dokumentarnog filma

U Zaječaru počeo prvi Međunarodni festival duhovnog dokumentarnog filma

Prvi Međunarodni festival duhovnog dokumentarnog filma, koji se održava u sklopu drugog „Festivala hrišćanske kulture“, počeo je sinoć, u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, prikazivanjem igranog filma „Andrej Rubljov“ iz Rusije.

Povodom prvog Međunarodnog festivala duhovnog dokumentanog filma, juče je održana i konferencija za novinare u Narodnom muzeju u Zaječaru, na kojoj je, Episkop timočki Ilarion, govorio o značaju jednog ovakvog festivala.

„Misija crkve u svemu ovome, osim primarne inicijative, na kojoj smo vrlo brzo naišli na pozitivan odaziv i odgovor od predstavnika lokalne samouprave i mnogi su podržali da se u okviru „Festivala hrišćanske kulture“ održi i nulti festival duhovnog filma, je i ta da se mi nismo ograničili na strogo pravoslavni i crkveni film jer sama misija podrazumeva obraćanje širem krugu ljudi i samim tim treba da bude otvorena. Veoma je veliki značaj ovog festivala jer je veoma mali broj festivala koji se bave duhovnim filmom“, istakao je Episkop timočki Ilarion.

Danas, drugog dana festivala, prikazani su filmovi „Poljkina molitva“, „Čuvari tišine“,“Tihovanje“, „Podmajne“, „Zatvorska molitva“. Ljubitelji duhovne filmske produkcije, već od 16 sati, mogu da pogledaju filmove „Monahinja“ (Belorusija) i „Ruski rezervoat“ (Rusija), dok će od 19 sati biti prikazani filmovi „Čuvari“ (Srbija), „Iskušenja“ (Crna Gora) i „Progledanje“ (Republika Srpska).

U nedelju, 1. oktobra, od 11 sati biće prikazani ruski filmovi „Apostoli reči“ i „Kamen spasa“, kao i film „Hram za Onjegina“ iz Belorusije.

Promocija knjige Nikola Burljajeva „Ivan Voljnov“ zakazana je za 18 sati u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, dok je za 19 sati predviđeno prikazivanje srpskog dokumentarnog filma „Život“ i nastup Hora „MČS“ iz Moskve. Gost festivala biće Nikolaj Burljajev.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Eparhije Timočke i Grada Zaječara, a u saradnji sa Upravom za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>