Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARU OTVOREN VOLONTERSKI CENTAR I KLUB STARIH
U ZAJEČARU OTVOREN VOLONTERSKI CENTAR I KLUB STARIH

U ZAJEČARU OTVOREN VOLONTERSKI CENTAR I KLUB STARIH

DVE OSNOVNE ŠKOLE SA CRVENIM  KRSTOM POTPISALE PROTOKOL O SARADNJI, POČELA OBUKA ZA VOLONTERE

Crveni krst iz Zaječara je juče u svojim prostorijama u Krfskoj ulici otvorio Volonterski centar gde će mladi moći da se okupljaju i druže, ali i organizuju brojne akcije. U istom prostoru počinje sa radom i Klub starih gde će se takođe odvijati brojne aktivnosti. U tom cilju juče je počela obuka za 20-ak volontera iz Zaječara, Boljevca i Majdanpeka koja se realizuje u okviru programa Crvenog krsta Srbije ,,Promocija humanih vrednosti“. Partneri na ovom programu su osnovne škole ,,Desanka Maksimović“ i ,,Ljuba Nešić“ iz Zaječara. Direktori ove dve osnovne škole juče su potpisali Sporazum o saradnji sa Crvenim krstom. U ime Crvenog krsta Sporazum je potpisao sekretar Vladan Marković.

Ivanka Jović, predsednica Crvenog krsta Zaječar izrazila je veliko zadovoljstvo zbog otvaranja Volonterskog centra i Kluba starih.

-Ovo su ustvari preventivne aktivnosti koje radi Crveni krst. Ovde je jedan kreativni kutak za volontere, a ovde će biti i razne aktivnosti što se tiče naših starijih sugrađana. Neke preventivne aktivnosti sa starima, koje su vezane za njih, smo već počeli, u smislu pružanja podrške. Ono što je opšti cilj je prevencija patološkog starenja. Radimo neke preventivne aktivnosti sa Udruženjem penzionera, organizovanja grupe za samopomoć u smislu da obilazimo stare osobe koje nemaju mlađe pored sebe. Možda će im trebati i neka pomoć koju naši volonteri mogu da im pruže. U ovom prostoru biće puno aktivnosti. Cilj programa ,,Promocija humanih vrednosti“ je prevencija vršnjačkog nasilja, ali i smerovi ka zdravim stilovima života, šta je ono što mladi ne bi trebali a kako bi trebali. Vršnjačka edukacija je jako dobra jer mladi vole da slušaju mlade. Mladi ako žele da volontiraju mogu da se jave Crvenom krstu. I za starije i za mlađe volontere uvek ima mesta. U svakom programu koji radi Crveni krsta ne bi se moglo bez volontera, kazala je Jović.

Mladim volonterima u okviru obuke „Promocija humanih vrednosti“ predavanje je održala Biljana Cvetković,stručni saradnik Crvenog krsta Srbije za rad sa mladima.

-Mi u sedištu Crvenog krsta Srbije nemamo toliku mogućnost da vidimo koliko smo kao društvo humani koliko to vide naše organizacije u gradovima i opštinama. U svakom gradu i opštini imamo organizaciju Crvenog krsta koja da bi sprovodila sve one usluge i sve ono što je potrebno našim korisnicima ne može bez mladih volontera, starijih volontera i ljudi koji su u srednjim godinama života. Mi timski radimo, volonteri i profesionalci zajedno. Mi u Crvenom krstu Srbije imamo utisak da smo još uvek izuzetno humano društvo i da možemo da se pohvalimo u tom smislu. Moram da istaknem da mi je drago što Crveni krst Zaječar osim što se širi u smislu svojih aktivnosti i volonterskog rada širi se i u smislu prostora za rad. Jako je bitno to što je Lokalna samouprava, odnosno Grad Zaječar prepoznao rad Crvenog krsta Zaječar i da je prepoznao potrebu prostora za rad sa volonterima. Danas je za mlade obuka u okviru ,,Promocije humanih vrednosti“, programa koji je Crveni krst Srbije kreirao 2007. godine. Za sve ove godine program smo pokrenuli u više od 80 opština i gradova na teritoriji Repubike Srbije. Značajno je da imamo rezultate i da su sve evaluacije pokazale zapravo da dolazi do promena u stavovima, razmišljanjima, ali i ponašanju dece. Ono što smo imali kao sugestiju roditelja dece koju smo obuhvatili programom je to da i sa odraslima treba raditi, rekla je Cvetković.

Otvaranju novih namenskih prostorija i potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Zaječara.

-Obzirom da se radi i o starima, o jednoj osetljivoj kategoriji, Grad Zaječar je prepoznao potrebu da kroz program Briga o starima izdvoji sredstva iz gradskog budžeta za otvaranje jednog ovakvog centra. A imajući u vidu da su stari povezani sa mladima, koji treba da vode brigu o njima, i otvaranje Volonterskog centra je pun pogodak., istakla je Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara.

Crveni krst Zaječara ima nameru da u 2020. godini najviše pažnje posveti mladim volonterima koji su najbolji deo ove humanitarne organizacije. Volonteri se nesebično odazivaju na svaki poziv za učešće u akcijama i šire ideju humanosti.

-Aktivno sam u Crvenom krstu još od sedmog razreda osnovne škole, a u celu priču sam se uključila još ranije, u četvrtom razredu. Privuklo me je to što radimo sa ljudima, ali i humani rad Crvenog krsta. Želja mi je oduvek da pomažem ljudima, ali se trudim i da edukujem one koji su mlađi od mene, kaže volonterka Teodora Dobranović iz Boljevca koja pohađa treću godinu srednje škole.

-Volonter sam dugi niz godina, skoro deset godina. Kada sam počinjao da se bavim volonterskim radom bilo je više iz znatiželje i nekog interesovanja da vidim o čemu se radi. I evo koliko sam dugo ostao. Osećaj kad nekom pomažete možete samo da osetite, to ne možete opisati rečima. Moćno se osećam kada nekom treba da pomognem, da naučim nešto nekog svog vršnjaka. Preporučio bih svojim drugaricama i drugovima da postanu volonteri, jer neće ništa izgubiti a mnogo toga će dobiti, istakao je Predrag Žikić, volonter Crvenog krsta Zaječar.

Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar se zahvalio Fakultetu za menadžment koji im je dao podršku pri otvaranju prostorija, umetnicima koji su učestvovali takođe u sređivanju prostora, kao i Gradskoj upravi Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>