Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru održano Regionalno takmičenje u programiranju robota -Aleksa Rajković i Pavle Ivković, učenici Tehničke škole osvojili DRUGO MESTO
U Zaječaru održano Regionalno takmičenje u programiranju robota -Aleksa Rajković i Pavle Ivković, učenici Tehničke škole osvojili DRUGO MESTO

U Zaječaru održano Regionalno takmičenje u programiranju robota -Aleksa Rajković i Pavle Ivković, učenici Tehničke škole osvojili DRUGO MESTO

Grad Zaječar i Tehnička škola bili su domaćini šestog Regionalnog takmičenja u programiranju robota „Aktiv Istok“, na kome je učestvovalo 11 ekipa sa 22 takmičara. Prvo mesto osvojila je ekipa Tehničke škole Vladičin Han „Cyber Storm“, drugo mesto pripalo je zaječarskom timu Tehničke škole „ZaLego“, dok je treće mesto zauzela ekipa Tehničke škole iz Vladičinog Hana „Ultra Lego“.  

Aleksa Rajković i Pavle Ivković, učenici zaječarske Tehničke škole, osvojili su 2. mesto i ostvarili  plasman na Republičko takmičenje. Mentor učenicima je bio Vladislav Jelenković, nastavnik mašinske grupe predmeta. Kako se navodi u Tehničkoj školi, velike su šanse da i druge dve ekipe te škole (Nikola Ristić i Petar Ljubinković sa nastavnikom-mentorom Draganom Panićem, i Sofija Pavlović i Marko Milenković sa nastavnikom-mentorom Draganom Manojlovićem) ostvare plasman na Republičko takmičenje, i to na osnovu broja bodova.

Znanje u programiranju robota, osim učenika tehničkih škola iz Zaječara i Vladičinog Hana, pokazali su i učenici Mašinsko-elektrotehničke škole „Goša“ iz Smederevske Palanke, Srednje stručne škole iz Kragujevca i Prve tehničke škole iz Kruševca.

Jedan od takmičara Luka Marković, koji pohađa Srednju stručnu školu u Kragujevcu kaže, da je takmičenje od velikog značaja za učenike jer na taj način mogu da pokažu svoje znanje, ali i steknu nova iskustva koja će moći da primene u svetu robotike.

„Najbitnije je da je to fleksibilna nauka, koju možemo da primenimo na bilo koji način programiranja. To je budućnosti, na žalost zamena industrijskih radnika, i umesto da se mi učimo na stegama, strugovima, mi ćemo se učiti da programiramo robote, koji će to raditi umesto nas“, rekao je Marković.

Prema rečima direktora Tehničke škole u Zaječaru Gorana Stankovića, takmičenje se sastoji u tome da učenici rešavaju tri zadatka na robotima, a prve tri ekipe će se plasirati na Republičko takmičenje.

„Ovo je po šesti put da se održava takmičenje učenika mašinskih škola u programiranju robota. Mi smo ove godine domaćini Regionalnog takmičenja, naime u zajednici mašinskih škola postoje četiri aktiva, a mi smo ove godine domaćini za „Aktiv Istok“. Svaka ekipa broji po dva takmičara, imamo 11 ekipa, 22 takmičara i nastavnike, mentore. Takmičenje se sastoji u tome da učenici rešavaju tri zadatka na robotima. Jedan od zadataka je da se robot programira, da se kreće kroz zadati lavirint, drugi zadatak je da robot iscrta zadati oblik i treći zadatak je da skupi određene kockice i da te kockice ubaci u takozvani magacin“, istakao je Stanković.

On se osvrnuo i na dugogodišnje uspehe učenika zaječarske Tehničke škole u robotici.

„Mi smo se izveštili u programiranju robota, od prvog takmičenja smo aktivni učesnici, pre 3 godine naša škola je bila domaćin trećeg Republičkog takmičenja u programiranju robota, i te godine smo osvojili prvo mesto. Naredne godine smo takođe osvojili prvo mesto, imamo i druga i treća mesta, pa mogu da kažem da smo sila u programiranju robota“, dodao je Stanković.

Regionalno takmičenje u programiranju robota „Aktiv Istok“ svečano je otvorila Jasna Vasić, načelnica Školske uprave u Zaječaru. Kako je na otvaranju rečeno, Republičko takmičenje biće održano maja meseca u Beogradu, u Politehničkoj školi – za nove tehnologije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>