Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru održano predavanje „Romi kao vulnerabilna grupa u zdravstvenoj zaštiti-pristup i nediskriminacija“
U Zaječaru održano predavanje „Romi kao vulnerabilna grupa u zdravstvenoj zaštiti-pristup i nediskriminacija“

U Zaječaru održano predavanje „Romi kao vulnerabilna grupa u zdravstvenoj zaštiti-pristup i nediskriminacija“

U Centru za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru, održana je edukacija „Romi kao vulnerabilna grupa u zdravstvenoj zaštiti-pristup i nediskriminacija“.

Na skupu je bilo reći o sterotipima, predrasudima i diskriminaciji prema Romima, kao i o dostupnosti zdravstvene i socijalne zaštite romskoj populaciji: Takođe, govorilo se i osnovnim načelima nediskriminacije, zaštiti prava Roma kao pacijenata u žalbenom postupku, o zdravlju Roma u Srbiji, kao i uspostavljanju kvalitetnije saradnje između socijalnog i zdravstvenog sistema u zadovoljavanju potreba Roma.

Edukacija se, prema rečima nadležnih iz Centra za socijalni rad, prvenstveno odnosila na stručne radnike sistema zdravstva i socijalne zaštite.

Na skupu su govorili: dr Marta Sjeničić i dr Hajrija Mujović, sa Instituta društvenih nauka iz Beograda, dr Dragan Miljuš sa Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, prof. Dr Miroslav Brkić sa Fakulteta političkih nauka i Sandra Perić, dipl.socijalni radnik iz Komore socijalne zaštite Beograd.

Pored stručnih radnika Centra za socijalni rad „ Zaječar“, edukaciji su prisustvovali i savetnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje, lekari Zavoda za javno zdravlje Zaječar i defektolog Dnevnog boravka „ Oblutak“ .

Organizator stručnog skupa je Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije – SUPRAM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>