Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U Zaječaru održano predavanje na temu istorije i razvoja Pravoslavlja u Italiji
U Zaječaru održano predavanje na temu istorije i razvoja Pravoslavlja u Italiji
Foto: eparhija-timocka.org

U Zaječaru održano predavanje na temu istorije i razvoja Pravoslavlja u Italiji

Istorija i razvoj Pravoslavlja u Italiji, bila je tema predavanja mr Milosava Đokovića, koje je održano u prostorijama Muzičke škole u Zaječaru.

Predavanju je prisustvovao Preosvećeni Episkop timočki g. Ilarion koji je u uvodnoj reči pozdravio gosta i sve prisutne.

O bogatoj istoriji i značaju Pravoslavlja u ovoj zemlji ne govori se često, i pored toga što je hrišćanstvo na njenoj teritoriji prisutno od antičkog vremena, a Pravoslavna Crkva je živela i razvijala se i nakon Raskola i odvajanja Rimokatoličke crkve. U današnje vreme italijanska država ulaže izuzetno velika sredstva i pažljivo radi na očuvanju svih hrišćanskih svetinja, njihovoj obnovi i zaštiti.

Tokom izlaganja se saznalo o nemerljivo velikim darivanjima koje su Nemanjići imali pri ukrašavanju crkve u Bariju u kojoj se nalaze mošti sv. Nikolaja Mirlikijskog, gde se još uvek pored brojnih poklona, čuvaju ikone svete Jelene Anžujske i svetog Stefana Dečanskog kao i srebrni Sveti Presto dar Kralja Milutina.

Sve pravoslavne zajednice: Rusa, Srba, Grka, i drugih pravoslavnih naroda dobro su organizovane i aktivno učestvuju u verskom životu svojih crkava širom Italije, tako da u njoj danas živi više od dva miliona pravoslavaca. Na predavanju su se mogli čuti lepi primeri života i rada naše Srpske crkvene zajednice, ali i njihove potrebe na daljem razvoju i očuvanju naših svetinja i dobijanju novih hramova u Rimu i drugim mestima za naše vernike u Italiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>