Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U Zaječaru održan prvi čas iz programa „Osnovi bezbednosti dece“ (FOTO)
U Zaječaru održan prvi čas iz programa „Osnovi bezbednosti dece“ (FOTO)

U Zaječaru održan prvi čas iz programa „Osnovi bezbednosti dece“ (FOTO)

U Osnovnoj školi “Đura Jakšić“ u Zaječaru,  održan je prvi čas iz programa „Osnovi bezbednosti dece“ za učenike četvrtog i šestog razreda. Predavanje na temu „Bezbednost dece u saobraćaju“ održali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, koji su, postavljajući deci pitanja o pravilnom ponašanju o saobraćaju, došli do zaključka da deca mnogo toga već znaju o saobraćaju ali je ipak neophodna dodatna edukacija, kako bi njihova bezbednost dostigla još veći nivo.

Učenici osnovnih škola, će u okviru programa Osnovi bezbednosti dece“, jednom mesečno imati predavanja na različite teme o bezbednosti u saobraćaju, štetnom uticaju droge i alkohola, opasnostima koje ih vrebaju na internetu i društvenim mrežama. Teme razgovora sa decom četvrtog i šestog razreda biće i nasilje kako negativna društvena pojava, zatim prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, kao i šta je to neophodno preduzeti u zaštiti od požara i prirodnih nepogoda.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete je, u toku juna meseca ove godine, potpisalo protokol o međusobnoj saradnji. Cilj tog protokola jeste da se učenici četvrtog i šestog razreda osnovnih škola na teritoriji cele Srbije, upoznaju sa svim bezbednosnim problemima i situacijama u kojima će se naći. Značajno je da se njihov nivo bezbednosti poveća, da usvoje nova znanja, veštine i nove stavove a sve u cilju podizanja njihovog nivoa bezbednosti“, istakao je Mario Zdravkoić, oficir Odeljenja policije PU Zaječar.

Prema rečima Saše Vojnovića, direktora Osnovne škole „Đura Jakšić“, veoma je značajna saradnja škole i Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno kada je u pitanju realizacija ovakvog jednog projekta.

„Mi pozdravljamo relizaciju projekta jer će nam upravo odgovore na pitanja koja često postavljaju sami đaci, pa i roditelji ali i mi prosvetni radnici, upravo dati radnici Policijske uprave kroz ova predavanja. Deca će kroz ova predavanja upotpuniti svoja znanja, naučiće koje su opasnosti koje prete njihovoj bezbednosti i na koji način da se odbrane. Oni će na ovaj način izgraditi svoje stavove a ne samo upotpuniti svoje znanje. Što se ranije krene sa promenom stava prema svojoj ličnoj bezbednosti, to ćemo u budućnosti imati bezbednije okruženje.

Predavanja iz programa „Osnovi bezbednosti dece“ biće organizovano jednom mesečno u trajanju jednog školskog časa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>