Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U ZAJEČARU OBELEŽENO 99 GODINA OD SOLUNSKOG FRONTA I 98 GODINA RADA ORVS
U ZAJEČARU OBELEŽENO 99 GODINA OD SOLUNSKOG FRONTA I 98 GODINA RADA ORVS

U ZAJEČARU OBELEŽENO 99 GODINA OD SOLUNSKOG FRONTA I 98 GODINA RADA ORVS

POLOŽENI VENCI I ODRŽANA SVEČANA SEDNICA!

Povodom 99 godina od Solunskog fronta i 98 godina rada Organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije i Ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, u Zaječaru su u centru grada,  na spomenik palim borcima, položeni venci. Nakon toga je u sali Zaječarskog upravnog okruga održana i svečana sednica na kojoj su analizirane aktivnosti rezernih vojnih starešina i ukazano na aktivnosti od 1919. godine kada je prvi put formirano kao udruženje rezervnih oficira ratnika na čelu sa Stepom Stepanovićem. Ovom prilikom prikazan je put organizacije sve do današnjih dana.

Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a Zaječar je ovom prilikom podsetio prisutne na istorijska dešavanja.

-Na današnji dan je izvršen proboj Solunskog fronta kada je Srpska vojska počela da se vraća na svoju teritoriju, da oslobađa i da 1918. godine konačno oslobodi Srbiju od okupacije Austrougarske, Nemačke i Bugarske. U znak sećanja na brojne žrtve ovde je u centru Zaječara podignut ovaj spomenik 1929. godine. U našem kraju je podignuto 38 spomen obeležja svim učesnicima Prvog svetskog rata. Mi smo dužni da se podsećamo istorije jer se ona na žalost vraća. To su bili ratnici za oslobođenje i ujedinjenje Srbije. Tako se i danas ne da Srbima da se ujedine, rekao je Nikolić.

Stamenko Stanković, predsednik Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina Zaječar je ovom prilikom istakao da je organizacija u svom skoro 100-godišnjem radu pokazala velike rezultate i primila brojna priznanja.

-Mi smo u zadnjih 15-ak godina jedna od najboljih organizacija, što potvrđuju i brojna priznanja koja smo dobili. Na današnjem skupu smo ukazali na veoma tešku situaciju, iako je rezervni starešinski sastav izuzetno značajan za sistem u celini. Zato očekujemo od Skupštine Republike Srbije da usvoji izmene i dopune zakona o odbrani zemlje u kojima će najzad biti regulisan status organizacije koju Vlada tretira kao organizaciju od posebnog značaja, kazao je Stanković.

Na svečanoj sednici su uručena priznanja, a jedno od njih je i zahvalnica Komandi za razvoj Timočke brigade, kao i članovima koji su zahvalni za rad Organizacije rezervnih vojnih starešina. Inače, za 23. avgust planiran je da se izvede  taktično orijentacioni marš sa grupom rezernih vojnih oficira na području Grada  Zaječara. Učestvovaće 40 rezervnih starešina, a biće realizovano i jedno predavanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>