Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U ZAJEČARU OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA: DEPRESIJU TREBA NA VREME PREPOZNATI I LEČITI!
U ZAJEČARU OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA: DEPRESIJU TREBA NA VREME PREPOZNATI I LEČITI!

U ZAJEČARU OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA: DEPRESIJU TREBA NA VREME PREPOZNATI I LEČITI!

Grad Zaječar se juče pridružio obeležavanju Svetskog dana zdravlja javnom manifestacijom na Trgu oslobođenja.

Učesnici ove javne manifestacije bili su Preventivni centar Doma zdravlja, Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Zaječar, Medicinska škola „Dr Ivko Đolović“ Zaječar uz logističku podršku Crvenog krsta Zaječar. Ove godine Svetski dan zdravlja je posvećen depresiji i sprovodi se pod sloganom „Depresija- hajde da razgovaramo“.

Interesovanje je i ovaj put bilo veliko. Zaječarci su mogli da provere glikemiju i izmere krvni pritisak. Organizatori su ovom prilikom delili i promotivni materijal, razgovarali sa prolaznicima, ali i radili anketu o zdravstvenom i socijalnom statusu i uslovima života, kao i anketu o uticaju na psihičko zdravlje u realizaciji Crvenog krsta.

-Ideja je da ljude što više upoznamo sa ovom bolešću koja je u porastu. Depresija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, zbog težine i komplikacija koje nosi i zbog mogućnosti i tragičnosti kao što je samoubistvo, koje se dešava nažalost kod 10 do 15 odsto bolesnika, najčešće kod mlade populacije od 18 do 25 godina. Depresiju karakteriše nedostatak energije, poremećaj sna, poremećaj ponašanja, samonezadovoljstvo, neke tragične misli… Zato radimo upitnik za depresiju, a to građani mogu da učine i u ordinacijama kod svojih lekara. Uz procenu rizika oni blagovremeno mogu da budu upućeni kod psihijatra. Depresija je još uvek nedovoljno prepoznata i nedovoljno lečena bolest. Da bismo pružili podršku tim ljudima to možemo da učinimo dobrim informisanjem. Ovu bolest mogu da prepoznaju  porodica i prijatelji, da animiraju pacijenta da se javi psihijatru, kako bi bolest bila blagovremeno dijagnostikovana i pravovremeno i adekvatno lečena, istakla je dr  Danijela Ćirić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>