Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARU OBELEŽEN SVETSKI DAN PROTIV DIJABETESA -BROJ OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI SVE VEĆI
U ZAJEČARU OBELEŽEN SVETSKI DAN PROTIV DIJABETESA -BROJ OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI SVE VEĆI

U ZAJEČARU OBELEŽEN SVETSKI DAN PROTIV DIJABETESA -BROJ OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI SVE VEĆI

Preventivni centar zaječarskog Doma zdravlja u saradnji sa Društvom za borbu protiv dijabetesa Zaječar i zaječarskom Medicinskom školom, organizovao  je juče akciju u centru grada povodom Svetskog dana protiv dijabetesa. Tom prilikom građani su mogli da provere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, ali i dobiju sve informacije koje su bitne za njihovo zdravstveno stanje. Odziv građana je bio odličan.

Ova bolest je dosta rasprostranjena širom sveta pa i kod nas. Po rečima doktorke Jelene Đorđević, lekara Opšte prakse Doma zdravlja Zaječar, broj dijabetičara je svakim danom sve veći.

-Primetili smo da se povećava broj obolelih od dijabetesa. To je hronična bolest koja napada populaciju uopšte i bitni su faktori rizika koji su i  najbitniji za ovu bolest. To je pre svega genetska predispozicija i način života, a misli se na prekomernu telesnu težinu, nedovoljnu fizičku aktivnost, nepravilnu ishranu, štetne navike poput pušenja, alkohola i slično. To je bolest sa kojom može da se živi ukoliko se bolest drži pod kontrolom da nebi došlo do brojnih komplikacija. A to dijabetičari najbolje znaju. Komplikacije koje šećerna bolest ostavlja su brojne, pre svega promene na krvnim sudovima, na nervima, oštećuje bubrege i kardiovaskularni sistem, oči. Takođe dijabetičari imaju infekcije kože koje teško zarastaju. Zbog svega ovoga je jako bitno da se njihov nivo šećera stalno proverava, a to je široko dostupno svim građanima. Oni to mogu da učine u svojim ambulantama, u skoro svim apotekama, a postoji i savetovalište za dijabetičare, kazala je Dr Đorđević.

Prvi simptomi koji mogu da ukažu na ovu bolest su sušenje usta, pojačana žeđ, pojačana glad naročito noću, česte infekcije kože i rane koje teško zarastaju. Simptoma je više ali su ovo najkarakterističniji, zbog kojih se pacijenti javljaju lekarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>