Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U Zaječaru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu (FOTO)
U Zaječaru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu (FOTO)

U Zaječaru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu (FOTO)

U znak sećanja na žrtve Velikog rata, delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije i boračkih organizacija, položile su danas vence na spomenik Timočanima stradalim u Balkanskom i Prvom svetskom ratu na Trgu oslobođenja i time obeležli Dan primirja.

U znak zahvalnosti svim poginulim ratnicima u Prvom i Drugom svetskom ratu, čiji se grobovi nalaze širom Balkana, Evrope i Afrike, 1929. godine podignut je spomenik na Trgu oslobođenja.

Veliki rat odneo je 20 miliona života, a Srbija je izgubila trećinu stanovništva. Zvanično je završen 11. novembra 1918. godine u 11 sati kapitulacijom Nemačke.

„Tad je potpisan sporazum i prekinut rat koji važi za najveći rat u ono vreme, zato što je na svim kontinentima bilo ratovanja, zato što su propala sva velika carstva a stvorene su nove države, zato što je u ovom ratu učestvovalo oko 70 miliona ljudi. U tom ratu je oko 16 miliona poginulo a 20 miliona njih je bilo ranjeno, velike su materijalne žrtve zabeležene i naneta je velika šteta i stanovništvu i infrastrukturi. U znak priznanja za sve ono što desilo i poštovanja i ratnika i žrtava Prvog svetskog rata, sve države, potpisnice ovog primirja i velikih sila, obeležavaju 11. novembar kao Dan primirja“, rekao je Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a i dodao:

„Srbija je u ovom ratu imala veliki značaj i velike žrtve, bilo je pitanje života ili smrti, pitanje opstanka države i naroda. Ima različitih podataka, da je u ovom ratu iz Srbije nastradalo oko milion i po ljudi, a od toga je bilo preko 60% muškaraca a jedna trećina stanovništva je nestala, pa je Srbija imala najveći gubitak u Prvom svetskom ratu. U znak priznanja svim poginulim borcima iz našeg kraja, kojih je bilo oko 4 hiljade iz Timočke krajine, 1929. godine je podignut ovaj spomenik na Trgu oslobođenja, svim ratnicima i svim žrtvama iz Prvog i Drugog balkanskog rata i iz Prvog svetskog rata“.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11.novembar, obeležava se u Srbiji od 2012.godine kao državni praznik. Na taj način nastavljena je tradicija prekinuta izbijanjem Drugog svetskog rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>