Najnovije vesti
Home / Kultura / U Zaječaru izložba fotografija „U susret ruskom caru“
U Zaječaru izložba fotografija „U susret ruskom caru“

U Zaječaru izložba fotografija „U susret ruskom caru“

U Narodnom muzeju u Zaječaru večeras će biti otvorena izložba  „U susret ruskom caru“ . 

Izložbu će otvoriti Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin Ilarion.

Otvaranje je zakazano za 19 sati.

Izložba je posvećena poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici. Izložbu čine fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Tematski je podeljena na celine, od kojih jednu čine portreti članova carske porodice. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti.

Druga celina su žanr-fotografije zabeležene u šetnji, razgovoru, odmoru, dečjim igrama. Te fotografije su retkost jer su ih radili lično članovi porodice. Sledeće su vojne tematike, na kojima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja.

Projekat je nastao sa željom da se srpskoj publici približe lik i delo članova poslednje ruske dinastije. Realizuje ga Sretenjski manastir iz Moskve i portal „Pravoslavie.ru” u saradnji sa studiom „Ruski car“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>