Najnovije vesti
Home / Društvo / U ZAJEČARU FORMIRAN INTERSEKTORSKI TIM ZA ZAŠTITU DECE OD ZANEMARIVANJA I ZLOSTAVLJANJA
U ZAJEČARU FORMIRAN INTERSEKTORSKI TIM ZA ZAŠTITU DECE OD ZANEMARIVANJA I ZLOSTAVLJANJA

U ZAJEČARU FORMIRAN INTERSEKTORSKI TIM ZA ZAŠTITU DECE OD ZANEMARIVANJA I ZLOSTAVLJANJA

U Srbiji se, povodom primene protokola o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, sprovodi projekat koji se bavi unapređenjem intersektorske saradnje u zaštiti dece od nasilja, uz podršku kancelarije UNICEF-a u Beogradu u saradnji sa Evropskom unijom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom prosvete i Ministarstvom pravde.
Ovaj projekat sprovodi se u zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj.
U prvom ciklusu bili su uključeni Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad, a u drugom krugu su ušla još po četiri centra iz svakog regiona, tačnije 12 centara u gradovima Srbije.
Grad Zaječar je, preko Centra za socijalni rad,  izabran za jedan od gradova u kojem treba formirati Intersektorski tim za sprečavanje zlostavljanja i zanemarivanja dece. U Centru za socijalni rad u Zaječaru u sredu je održan prvi radni sastanak ovog tima.

-U ovom timu su svi sektori koji pružaju zaštitu toj deci, kao što je Socijalna zaštita, pravosuđe, policija, zdravstvo, školstvo. Mi smo imali jedan inicijalni sastanak prošlog meseca u Nišu gde smo upoznati sa smernicama rada tih timova i šta će se sprovoditi za vreme dok traje implementacija projekta. Predviđeno je da to traje do 2018. Godine. U cilju prve faze je formiranje intersektorskih timova. To je na nekoj dobrovoljnoj bazi i ne postoji obaveznost. Ovakvi sastanci će verovatno biti organizovani svakog meseca, kaže Biljana Milojević, diplomirani pravnik Centra za socijalni rad.

Po njenim rečima to konkretno znači umrežavanje sistema koji štite decu, da svaki sistem zna šta onaj drugi sistem radi, kome i za šta treba da se obrati i koji su koraci u postupanju svakog od sistema – dokle će postupati škola u zaštiti deteta, kada će uključiti policiju, Centar za socijalni rad, kada Zdravstveni centar, ko koga u kom trenutku može da pozove. Cilj je i da se dođe do razmene podataka između tih sistema da se ne duplira rad u pojedinim sistemima.

-Teži se ka nekoj efikasnosti u zaštiti dece. Zlostavljane i zanemarivane dece ima, fizičkog, psihičkog, a u zadnje vreme je prisutno i vršnjačko nasilje između dece. Ima dosta i zanemarivanja dece gde roditelji ne prepoznaju dovoljno njihove zdravstvene, obrazovne, emocionalne potrebe. Onda reaguje Centar, škola ili neko drugi sve u zavisnosti od toga ko prvi uoči neki oblik zanemarivanja, dodaje Milojević.

Do informacija o ovim problemima dolazi se na razne nacine, a ima i anonimnih prijava.

-Do informacija dolazimo na razne načine, takve slučajeve prijavljuju škole, domovi zdravlja, policija, građani, komšije, prijatelji, rodbina, a ima i anonimnih prijava. Mi tada izlazimo na teren, razgovaramo sa onim ko je prijavio, sa roditeljima, sa decom. Pravimo naše procene i ukoliko utvrdimo da postoji zlostavljanje reagujemo, a to može biti i nadzor ili neka varijanta gde se roditeljima ukazuje na te neke nedostatke u radu, pokušavamo da sa njima radimo na podizanju roditeljskih kapaciteta da se dođe do zadovoljavajuće zaštite deteta, ističe Milojević.

Nepoznanica je, madjutim, kakav je odnos zlostavljanja i zanemarivanja u odnosu na raniji period, jer su ranije bila ređa prijavljivanja.

-Sada je narod malo više osvešćen, sad smo postali senzibilniji, osećajniji, više ne stojimo po strani da gledamo nego smo negde  edukovani da svaki vid nasilja prijavimo. Sada je sigurno veći broj prijava u odnosu na ranije godine. Mi reagujemo po svim prijavama čak i po anonimnim, ističe Milojević.

Sastanku u Zajecaru prisustvovali su predstavnici socijalne zaštite, obrazovanja, pravosuđa, lokalne samouprave i nevladinog sektora.

_________________
Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>