Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru održana sednica Nacionalnog saveta Vlaha
U Zaječaru održana sednica Nacionalnog saveta Vlaha

U Zaječaru održana sednica Nacionalnog saveta Vlaha

Sednica Nacionalnog saveta Vlaha, četvrta po redu, održana je danas u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru. Na sednici je, između ostalog, izmenjena i usvojena Odluka o finansijkom planu Nacionalnog saveta Vlaha u Srbiji za ovu godinu. 

Prema rečima Novice Janoševića, predsednika saveta, ukupan budžet saveta za ovu godinu je 14 miliona dinara, dok je rebalansom planirano uvećanje za 2 miliona dinara za „Zavod za kulturu Vlaha“.

„Rebalans budžeta Nacionalnog saveta Vlaha u Srbiji izglasan je iz razloga što smo u prethodnom periodu pokrenuli rad Zavoda za kulturu Vlaha, sa sedištem u Boru, i da bi Zavod mogao da završi sve projekte koji su neophodni do kraja budžetske godine, morali smo danas da usvojimo rebalans budžeta. Planiramo u narednom periodu da osnujemo još institucija koje će se baviti očuvanjem kulture, tradicije i promovisanjem vlaške kulture. Ukupan budžet je 14 miliona dinara, a povećanje je oko 2 miliona za „Zavod za kulturu Vlaha“. Sa tim malim sredstvima uspevamo mnogo toga da uradimo, u mnogim školama imamo kao izborni predmet vlaški govor sa elementima nacionalne kulture, a Nacionalni savet finansira udžbenike, tako da deca dobijaju besplatne udžbenike za taj predmet“, istakao je Janošević.

On je napomenuo da gotovo nijedna manifestacija u istočnoj Srbije, nije prošla bez male, ali svakako materijalne pomoći od strane Saveta.

„Moram da se zahvalim Gradskoj upravi grada Zaječara, koja nam je dala prostor za sastanak Izvršnog odbora, koji je održan pre sednice Nacionalnog saveta i pre sednice Odbora za kulturu. Grad Zaječar nam pomaže i finansijski i na svaki drugi način“, dodao je Janošević.

Predsednik Odbora za kulturu Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Milan Stanković je istakao da mu je drago što je Nacionalni savet prepoznao dobru saradnju Grada, kao i podršku koja se pruža vlaškoj zajednici na području Zaječara, gde inače živi dosta Vlaha.

„Sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam izabaran za predsednika Odbora za kulturu Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine i ono što moram da napomenem je da ću se potruditi da inače nivo i sve ono što radimo za Vlahe i kulturu Vlaha, radimo mnogo više. Imamo mnogo manifestacija u svim selima, gde se promovišu određene kulture, ne samo tih sela, već i ljudi koji žive u svim selima. Možemo da se pohvalimo brojnim manifestacijama koje se organizuju: imamo manifestaciju Jasenovačko leto, u Velikoj Jasikovi „Vlaške lepote Balkana“, u Gamzigradu „Đurđevdanski sabor“, u Šipikovu “ Ilindanski sabor“, u Dubočanima „Balkanski festival tradicionlane kulture Vlaha“, u Gradskovu imamo „Dens“, Dečije izvorno stvaralaštvo. U svim ovim selima, koja su da tako kažem vlaška, se promoviše kultura, tradicija, narodna nošnja, čak i neki izvorni instrument. U Halovu se  takođe neguje tradicija ali se uvode i nove manifestacije kao što je to bilo ove godine. Takođe, imamo i sela u kojima nema Vlaha, ali ima manifestacija gde uvek ima predstavnika nekog vlaškog sela, i gde se predstavljaju običaji, narodna nošnja“, rekao je Stanković.

Na sednici je takođe usvojen izveštaj nezavisnog revizora o reviziji finansijkih izveštaja Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji za 2018. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>