Najnovije vesti
Home / Kultura / U zaječarskom pozorištu OTKRIVENA BISTA ZORANA RADMILOVIĆA (FOTO)
U zaječarskom pozorištu OTKRIVENA BISTA ZORANA RADMILOVIĆA (FOTO)

U zaječarskom pozorištu OTKRIVENA BISTA ZORANA RADMILOVIĆA (FOTO)

U zaječarskom teatru nastavljena je tradicija obeležavanja 11.maja, dana rođenja Zorana Radmilovića, koja je ove godine podignuta na viši nivo. U foajeu pozorišta danas je otkrivena bista Zorana Radmilovića.


Ispred Gradske uprave okupljenje poštovaoce lika i dela Zorana Radmilovića pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić . Ona je pohvalila pozorište jer je povećalo broj sopstvenih predstava i kulturnih manifestacija na području grada i istakla odličnu saradnju gradske uprave i ove ustanove.

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je podsetio da su, kako to obično u Srbiji biva, Zoranu u Zaječaru pripale sve počasti nakon smrti. Ulica u kojoj se nalazi njegova rodna kuća ponela je njegovo ime, podignut je spomenik kod biblioteke ali je najveći spomenik Zoranu Radmiloviću pozorišni festival koji nosi njegovo ime i koji traje blizu tri decenije.

Autor biste, vajar Svetozar Mirkov je istakao da je povod da se bavi likom i delom Zorana Radmilovića bio pozivni konkurs, koji je raspisao grad Zaječar. Iako njegovo rešenje figure slavnog glumca nije izabrano, on je nastavio da se bavi studijom Zoranovog lika na likovnoj koloniji Gamzigrad, gde je pozvan posle nekoliko godina i tamo jer izradio bistu.

„Sticajem okolnosti, to je video direktor teatra koji je u tome prepoznao ono što je potrebno pozorištu“, naglasio je Mirkov.

Prijatelj i savremenik Zorana Radmilovića Milan Caci Mihailović ispričao je nekoliko anegdota vezanih za slavnog glumca i istakao da je imao i sam sreću da od svog prvog koraka u pozorištu, u čudesnom Ateljeu 212 , bude sa njim na sceni, od Kralja Ibija, Molijera, Radovana, preko predstava ,,Santa Marija
dela salute”, „Oj Srbijo nigde lada nema”, do Pekićeve “Korešpodencije“.

„Ni jedan čovek koji je postojao nije umro već se pretvorio u svetlost. Ako je iko svetlost, onda je to Zoran Radmilović. I posle toliko godina Zaječarac Zoran Radmilović prisutan je na jedan poseban način, svakodnevno, iz sve snage , isto onako kako je igrao. Radmilović je svetlost koja ne dozvoljava sećanju i najlepšim uspomenama da počnu da blede“, istakao je Caci Mihailović i dodao:

“Sve svoje bisere pred nas je prosuo o odlikovan ljubavlju odšetao u večnost”.

Bistu Zorana Radmilovića zajednički su otkrili Marina Milić, Svetozar Mirkov i Milan Caci Mihailović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>