Najnovije vesti
Home / Boljevac / Zaječar: Predstavljanje Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu
Zaječar: Predstavljanje Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu

Zaječar: Predstavljanje Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu

U ponedeljak, 29 maja u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga održaće se informativni sastanak posvećen predstavljanju Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (POU) u Republici Srbiji za 2016. i 2017. godinu.

 Na sastanku će govoriti Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave,  Dragana Brajović, savetnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Bojana Selaković, direktor TACSO Resursni centar Građanske inicijative i Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Sastanak počinje u 12 sati.

TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa, u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije (RARIS) iz Zaječara i uz podršku Ministarstva državne uprave i  lokalne samouprave organizuje ovaj sastanak za organizacije civilnog društva, organe  jedinica lokalne samouprave iz Zaječara, Bora, Knjaževca, Negotina, Kladova, Majdanpeka, Boljevca i Sokobanje.

 Upoznavanje sa temama i obavezama iz Akcionog plana (AP) od suštinske je važnosti za omogućavanje aktivnijeg učešća OCD u zagovaračkim aktivnostima usmerenim ka Vladinim institucijama na nacionalnom ali i na lokalnom nivou. Pored toga, na sastanku će biti razmatrana mogućnost za formiranje neformalnih koalicija za OGP na lokalnom nivou. Ove koalicije bi u budućnosti bile dodatno osnažene za praćenje sprovođenja AP i poštovanje principa POU.

 Partnerstvo za otvorenu upravu  predstavlja međunarodnu inicijativu čija je svrha obezbeđivanje podrške i većeg angažovanja vlada širom sveta u cilju poboljšanja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, kroz izgradnju poverenja javnosti, saradnju  sa organizacijama civilnog društva (OCD), osnaživanje učešća građana u upravljanju, borbu protiv korupcije, pristup informacijama, upotrebu novih tehnologija, a u vezi sa ostvarivanjem delotvornijeg i odgovornijeg rada javne vlasti.

Kao učesnica u navedenoj globalnoj inicijativi, Republika Srbija podržava osnovne vrednosti sadržane u Deklaraciji POU, koje su u skladu i sa sprovođenjem opšteg cilja reforme javne uprave Republike Srbije – obezbeđenje visokog kvaliteta usluga građanima i privrednim subjektima  i stvaranje javne uprave koja će značajno doprineti ekonomskoj stabilnosti i povećanju životnog  standarda građana.

 Proces pripreme Akcionog plana zvanično je započeo u januaru 2016. godine, osnivanjem  Posebne međuministarske radne grupe za izradu drugog Akcionog plana za period od 2016. do 2017. godine i realizaciju učešća Republike Srbije u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu. Tom prilikom učinjen je i prvi korak u cilju unapređenja saradnje sa civilnim društvom, tako što su predstavnici civilnog društva pozvani   da   učestvuju   u   njenom    radu,    kao    ravnopravni   članovi.

Nakon širokog konsultativnog procesa u fazi njegove pripreme, u koji je bio uključen veliki broj predstavnika OCD i JLS iz cele Srbije, Akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu   u   Republici   Srbiji   za   2016. i   2017.   godinu  usvojen  je   u  novembru   2016.    godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>