Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARSKOJ KOMORI ODRŽANA RADIONICA ,,Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća’’
U ZAJEČARSKOJ KOMORI ODRŽANA RADIONICA ,,Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća’’

U ZAJEČARSKOJ KOMORI ODRŽANA RADIONICA ,,Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća’’

U PKS Regionalnoj privrednoj komori Zaječara juče je održana radionica na temu ,,Kako do povoljnijih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća’’. Radionica je organizovana od strane USAID i WM Equity Partners doo Beograd. Njen cilj je da olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, te da im pored finansiranja od strane banaka omogući pristup bespovratnim IPARD sredstvima, kao i da im približi finansiranje od strane investicionih fondova. Smisao ovakvih  radionica je da okupi sve relevantne učesnike i da podeli njihova iskustva, potrebe i mišljenja na temu podizanja kapaciteta malih i srednjih preduzeća za prikupljanje svih raspoloživih izvora finansiranja, sa posebnim akcentom na proizvođače i prerađivanče voća i povrća. Interesovanje je bilo veliko.

Vladimir Pavlović, iz konsultanske kuće  WM Equity partners, koja je partner na USAID  projektu za unapređenje srpske privrede, je govorio o povoljnijim i bespovratnim sredstvima, različitim alternativama koja stoje na raspolaganju malim i srednjim preduzećima i kako mogu da unaprede svoje poslovanje. On je govorio i o IPARD bespovratnim sredstvima, o saradnji sa poslovnim bankama i saradnji sa investicionim fondovima.

„Obično su malim i srednjim preduzećima potrebne tri stvari za uspeh, pristup novim tržištima, pristup novim tehnologijama i pristup kapitalu. Oni mogu da dobiju sve tri ove stvari za unapređenje njihovog poslovanja. Danas su uslovi istorijski najpovoljniji za kredite, jer su se kamatne stope spustile na neke minimalne nivoe. I IPARD bespovratna sredstva su aktuelna od početka ove godine. To su bespovratna sredstva koja se koriste i ne vraćaju. Takođe kroz investicione fondove mala i srednja preduzeća mogu dobiti pristup novim tržištima, mogu dobiti određena znanja iz oblasti upravljanja kompanijom, unapređenja korporativnog upravljanja, a sve sa ciljem da budu konkurentni na regionalnom i svetskom tržištu“, istakao je Pavlović.

Aleksandra Prokopović, iz firme Strela iz Leskovca, je prezentovala prvenstveno rad njihove firme koja postoji od 1991. godine i koja se bavi sakupljanjem, preradom i izvozom šumskih pečurki,  zamrznutog voća, kao i osnovnom proizvodnjom ajvara koji se pravi na tradicionalni način.

„Naša kompanija se bavi izvozom od 2002. godine i preko 80 odsto naše robe izlazi na inostrana tržišta, tako da imamo puno iskustva u poslovanju sa inostranim kompanijama. Želimo da to svoje znanje primenimo i kod naših dobavljača, da ih edukujemo po pitanju nekih stvari koje bi mogle da im pomognu da unaprede svoje proizvode, njihov kvalitet i bezbednost kako bi što lakše mogli da izađu na inostrano tržište. Što se tiče USAID-a mi imamo dugogodišnju saradnju sa njima i ona datira još iz 2009. godine kada smo imali prvu saradnju i kada smo počeli rad na  grantu da bi smo već 2012. dobili prvu podršku u formiranju našeg brenda, kao i kod dizajna ambalaže i svega što je bilo potrebno da taj brend prati. Uz pomoć USAID-a mi smo uspeli da plasiramo naš novi brend koji je i danas na tržištu. Pored toga, imali smo saradnju u okviru nekih projekata“, rekla je Prokopović.

Inače, srpsku ekonomiju čini preko 10 hiljada aktivnih MSP, koja zapošljavaju preko 500 hiljada radnika. Mala i srednja preduzeća imaju učešće od 48,9 odsto u privredi mereno brojem zaposlenih i 46,7 odsto mereno poslovnim prihodima u 2016. godini. Finansijski položaj malih i srednjih preduzeća se kontinuirano poboljšava i prisutan je pozitivan trend u smislu rasta prihoda, profitabilnosti i neto dobitka u prethodne tri godine što utiče na rast kapaciteta za zaduživanje MSP.

I pored svog značaja za celokupnu domaću ekonomiju mala i srednja preduzeća u Srbiji se susreću sa velikim jazom u njihovim potrebama za finansiranjem i dostupnim eksternim izvorima finansiranja. Ona treba da se bolje pripreme za finansiranje od strane komercijalnih banaka, ali i da se upoznaju sa alternativnim izvorima finansiranja, kao što su IPARD i druga bespovratna sredstva, kao i sa finansiranjem od strane investicionih fondova.

Prvobitni plan je bio da se u Srbiji održi pet ovakvih radionica, u Novom Sadu, Leskovcu, Užicu, Zaječaru i Beogradu, ali će zbog velikog interesovanja one biti održane u još pet privrednih komora širom Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>