Najnovije vesti
Home / Vesti / U ZAJEČARSKOJ KASARNI OBELEŽEN DAN 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE
U ZAJEČARSKOJ KASARNI OBELEŽEN DAN 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE

U ZAJEČARSKOJ KASARNI OBELEŽEN DAN 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE

Intoniranjem himne u kasarni Nikola Pašić u Zaječaru, sećanjem na one koji su svoje živote dali za bolje sutra, polaganjem venaca na spomenik i obilaskom Spomen kuće u kasarni  obeležena je 75. godišnjica formiranja 9. srpske narodnooslobodilačke udarne brigade. Obeležavanju je prethodio sastanak na kome su prezentovani sadašnji zadaci, misija, a govorilo se i o organizaciji Komande za razvoj Timočke brigade. Po prvi put godine posle rata na jednom mestu okupilo se stotinak bivših pripadnika 9. srpske udarne brigade.

Na spomen bistu narodnom heroju Vasiliju Đuroviću Žarkom, prvom komandantu 9. brigade vence su položili pripadnici vojske, članovi zaječarskog SUBNOR-a, predstavnici rezervnih vojnih starešina i ratnih vojnih invalida, kao i članovi udruženja vojnih penzionera i potomaka.

Dragoljub Nikolić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Zaječar podsetio je da je ova brigada nakon 1944. godine nastavila tradiciju Timočke divizije iz Prvog svetskog rata, a danas je to Komanda za razvoj Timočke brigade. Prema Nikolićevim rečima 9. brigada tokom Drugog svetskog rata vodila je borbe sa okupatorom na teritoriji Timočke krajine, Šumadije, a kasnije i na Drini.

-Ova jedinica učestvovala je u svim važnim borbama u delu Morave, Rasine, Timoka, Timočke krajine, Sokobanje. Učestvovala je u oslobođenju Zaječara, Timočke krajine, Beograda, preko Bosne do Slovenije. Ova jedinica je krajem rata proglašena za jednu od najboljih. U sastavu ove brigade bilo je oko 5 hiljada boraca. Poginulo je 883, 70 njih je umrlo i 13 nestalo. Brigada je iznedrila i 3 narodna heroja, Vasilija Đurovića Žarkog, Branka Miloševića Metalca i Petronija Jovanovića Pere Komirićanca i 74 nosioca partizanske spomenice, istakao je Nikolić.

9. srpska brigada je pored učešća u Drugom svetskom ratu učestvovala i u okršajima tokom raspada Jugoslavije i NATO agresije 99. godine, gde je deo brigade dejstvovao na Kosovu i Metohiji, a deo bio u pripravnosti na teritoriji Timočke krajine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>