Najnovije vesti
Home / Kultura / U zaječarskoj biblioteci pomovisana knjiga „NAŠ MILAN I DRUGE PRIČE“ autora Srđana Tomića
U zaječarskoj biblioteci pomovisana knjiga „NAŠ MILAN I DRUGE PRIČE“ autora Srđana Tomića

U zaječarskoj biblioteci pomovisana knjiga „NAŠ MILAN I DRUGE PRIČE“ autora Srđana Tomića

Na zadovoljstvo ljubitelja pisane reči u Čitalištu biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, održana je promocija knjige „Naš Milan i druge priče“ autora, publiciste Srđana Tomića. U ulozi domaćina, promociju je otvorio direktor Biblioteke Boban Đorđević i tom prilikom dao kratku biografiju i predstavio rad autora ove knjige.

Ljubomir Branković, školski drug Milana Tomića, govorio je o njemu iz ugla prijatelja i druga još od školskih dana pa do njegove smrti i o njihovom odnosu jednog prema drugom. Moderator ove promocije Srđan Živković, razgovarao je sa autorom Srđanom Tomićem koji je govorio o samoći, o ljubavi kroz koju se ogleda poštovanje, o lekarskom pozivu, o tituli i šta ona treba da bude, o spotskom novinarstvu kojim se bavio, o Zaječaru koga više nema, o muzici kao integralnom delu ove knjige.

Autor je ovom knjigom podsetio na život svog oca, poznatog zaječarskog pulmologa Milana Tomića, i pokušao da putem pisane reči oduži dug prema svom roditelju. Knjiga nas vraća u neka lepša i sretnija vremena, čini se daleko punija životom nego ova današnja, u vremena kada se živelo punim srcem i kada su se važne životne odluke donosile po nekom drugačijem sistemu vrednosti. Ovo delo je esejističko-dokumentarnog karaktera i obuhvata period od Drugog svetskog rata do sredine prve decenije 21. veka. Ona predstavlja knjigu eseja i uspomena a kroz sve to provejava budućnost. Knjiga „nastoji da oslika ljudsku trpeljivost, patnju, želju za dokazivanjem i uspehom, čovekoljublje i širokogrudost oličenu u ličnosti jednog čoveka koga jedva poznajemo, a kao da ga poznajemo celog života“. Ona je individualni odgovor autora na temu  čovekove egzistencije, kroz prizmu života svog oca Milana Tomića. Svaka priča, važna misao u knjizi, propraćena je melodijom neke od pesama, koje je autor izabrao po meri svog srca, ali tako da u svakom od nas izizove ono pravo osećanje i na taj način omogući da se bolje razume upravo ono što je trebalo da bude naglašeno.

Na kraju promocije ove knjige i posetioci su se uključili u razgovor, evocirajući svoje uspomene vezane za dr Milana Tomića, oduživši se na taj način ovom poznatom čoveku iz širokog miljea ljudi koji su svojim životom i radom obeležili jednu epohu zaječarskog života.

S. Đurov

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>