Najnovije vesti
Home / Vesti / U TOKU SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ZAJEČARA: Usvojen četvrti dopunski budžet, Plan generalne regulacije, Odluka o održavanju prevremenih izbora za članove Saveta MZ „Vratarnica“
U TOKU SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ZAJEČARA: Usvojen četvrti dopunski budžet, Plan generalne regulacije, Odluka o održavanju prevremenih izbora za članove Saveta MZ „Vratarnica“

U TOKU SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ZAJEČARA: Usvojen četvrti dopunski budžet, Plan generalne regulacije, Odluka o održavanju prevremenih izbora za članove Saveta MZ „Vratarnica“

Sednica Skupštine grada Zaječara, 19. po redu, počela je jutros u 10.00 sati, a nakon potvrđivanja mandata doktorki Dijani Miljković (SPS), odbornici su usvojili i Plan Generalne regulacije grada Zaječara br. 2 – severoistok, istok, jug i jugozapad, kao i Odluku o četvrtoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za ovu godinu.

„Izmenu budžeta smo izvršili u delu prihodnog i rashodnog dela, odnosno budžet nije menjan u izvoru 01, on je i dalje ostao u istom iznosu od 2.232. 240.408,00 dinara, samo je izvršena promena kod rashoda i izdataka u iznosu od 1,8% ili 40.300.000,00 dinara. Tamo gde nismo dovoljno planirali sredstva ili nismo uopšte planirali sredstva za neku od pozicija, mi smo to povećali, ali smo zato kod nekih pozicija za koje smo videli da se neće izvršiti, ili da se neće izvršiti u punom iznosu, sredstva mogli da smanjimo. Tako da je došlo do „prepakivanja“ rashoda i izdataka u iznosu od 40.300.000,00 dinara. Takođe, videli smo da se neki poreski prihodi ostvaruju u većem iznosu nego što je bilo predviđeno budžetom, tako da smo poreske prihode povećali za 17.300.000,00 dinara, a primanja smo u tom delu smanjili za isti taj iznos“, navela je u obrazloženju Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije i dodala:

„Ovog puta je došlo do povećanja prihoda iz drugih izvora za 9.433.100,00 dinara, zato što smo dobili nove projekte od ministarstva u iznosu od 5.413.900,00 dinara. Taj projekat je predviđen za „Femino“, tačnije za žensko preduzetničko zapošljavanje. Takođe, 1.600.000,00 dinara dobili smo za Plan detaljne regulacije banjsko-turističkog kompleksa Nikoličevo, 1.300.000,00 dinara dobili smo za Istorijski Arhiv, tačnije za sređivanje vlage u toj ustanovi, 705.200,00 dinara dobili smo za Narodni muzej i 336.000 za Biblioteku. Tako da smo druge izvore, odnosno izvor 07, uvećali za 9.433.100,00 dinara, a ukupan budžet iznosi 2.661.298.305,00 dinara“.

Odbornici su većinom glasova usvojili Odluku o okončanju postupka likvidacije nad Pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“ – u likvidaciji, Odluku o okončanju postupka likvidacije nad Javnim komunalnim preduzećem Gradsko saobraćajno preduzeće „Zaječar“ u likvidaciji, kao i Odluku o usvajanju početnog likvidacionog bilansa Sportsko poslovnog centra „Timok“ DOO Zaječar u likvidaciji.

Na sednici je izmenjena i dopunjena Odluka o pokretanju postupka likvidacije nad Sportsko poslovnim centrom „Timok“ DOO Zaječar, a usvojena je i Odluka o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za Rome grada Zaječara, kao i Odluka o održavanju prevremenih izbora za članove Saveta mesne zajednice „Vratarnica“.

Opozicija je Odluku o održavanju prevremenih izbora za članove Saveta mesne zajednice „Vratarnica“ oštro osudila, napominjući da se Grad prema selu ne odnosi na pravi način.

„Građani Zaječara a i svi koji živite na selima, na svim izborima kandidujete vi ljude, vi glasate za te ljude. Najverovatnije ovi ljudi koji su bili u Savetu mesne zajednice su imali najbolju želju i volju da učine nešto za svoje selo. I šta se dogodilo? Zašto je došlo do ovoga? Početkom godine smo izmali izbore, i umesto da izaberemo ljude koji mogu da rade i da im omogućimo da urade nešto za svoje selo, grad, opštinu, mi smo dobili ovo. Danas je uradila Vratarnica, sutra će neko drugo selo. Ovo je slika kako se mi odavde odnosimo prema selu. Početakom ove godine kada su bili izbori za savete mesnih zajednica u selima, kao Odbornička grupa i kao „Pobeda za naš grad“ nismo želeli da učestvujemo i zaoštravamo još više atmosferu koja je bila u selima. Posle ovoga, naša obaveza će biti da odemo do svakog sela, da sa svakim meštaninom sela razgovaramo, da vidimo gde je problem“, istakao je doktor Nenad Ristović.

Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika je povodom opozicionih opaski napomenuo, da je u mnogim zaječarskim selima dosta toga urađeno, ali da će se isto tako raditi i u narednom periodu. Kako kaže, ne može sve odjednom, jer su se problemi nagomilali.

„Meni je ovo izlaganje licemerno. Da neko govori o selu, da neko diskutuje o selu, a da se pritom na izbore za mesne zajendice i mesne savete nisu udostojili da se nekom selu kandiduju, ili probaju da bilo šta promene, govori gospodo o tome, koliko vas interesuje selo i ništa drugo. Druga stvar, kako se vi ponašate u mesnim zajendicama gde vi imate većinu? Nikako. Nikada niste dostavili ni one najosnovnije stvari. Niste ništa uradili ni u jednom mesnoj zajednici, niste počistili ispred mesne zajednice, a kamoli nešto da uradite. Odnos vaš prema našim članovima mesnih zajednica je katastrofalan. Na primedbe da ste svi dobili mišljenje agencije, da ste u sukobu, vaš odgovor koji je bio? Dobili ste mišljenje, odgovorićete i to će trajati u nedogled, i nećete da se sklonite.  To ste vi.  Što se tiče sela, ima probelma i biće ih, jer su se svih ovih godina nagomilali. Ali da su neke stvari rešene, jesu. Rasveta u 30-ak sela je kompletno promenjena, asfaltiraju se putevi u mnogim selima“, rekao je Stanković.

Marina Milić, zamenica gradonačelnika je dodala u obrazloženju, da je predsednik Saveta Mesne zajednice Vratarnica sam podneo ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Odbornici su danas, između ostalog, dali saglasnosti i na treću izmenu Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Timok-održavanje“ za ovu godinu, kao i na Program poslovanja Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar za ovu godinu. Takođe, danas je data saglasnost na Poseban program korišćenja sredstava iz budžeta grada Zaječara po osnovu subvencija Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar za 2018. godinu, kao i saglasnosti tom preduzeću na Cenovnik usluga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>