Najnovije vesti
Home / Vesti / USVOJEN TREĆI DOPUNSKI BUDŽET -Predviđen i projekat zatvorenog bazena u Kotlujevcu
USVOJEN TREĆI DOPUNSKI BUDŽET -Predviđen i projekat zatvorenog bazena u Kotlujevcu

USVOJEN TREĆI DOPUNSKI BUDŽET -Predviđen i projekat zatvorenog bazena u Kotlujevcu

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada.

Na početku sednice usvojena je ostavka Srđana Stanojevića na funkciju odbornika Skupštine grada Zaječara.

Odbornici su sa 34 glasa ZA, na današnjem skupštinskom zasedanju, usvojili Odluku o trećem dopunskom budžetu Grada Zaječara za 2018. godinu.

Prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za finansije i budžet, zakonska odredba Zakona o budžetskom sistemu, dozvoljava da se vrši izmena i dopuna budžeta kada za to postoje određeni razlozi.

Osnovni razlog usvajanja trećeg dopunskog budžeta grada Zaječara su, kako ona navodi, povećanja iz ostalih prihoda.

„Budžetska sredstva su ostala nepromenjena. Razlog naš je bio da se uvrsti višak prihoda iz prethodne godine i da drugi izvori sredstava koja dolaze od ministarstava mogu da se uvrste u budžet, da bi mogla da se troše, jer Zakon o budžetskom sistemu nalaže da je obaveza da se ta sredstva uvrste, nakon usvajanja zavšnog računa. Na prethodnoj sednici je usvojen završni račun za 2017. godinu, a ona sredstva koja su ostala na računu 31.12.2017. godine – višak prihoda iz ranijeg perioda, raspoređen je ovim budžetom na pozicije koje se troše i koje su kao obaveza ostale da se troše u ovoj godini. Takođe, povećanje od 194.396.280,00 dinara, odnosno 8%, je povećanje kod ukupnih prihoda i primanja, ukupnih rashoda i izdataka, i sada taj budžet iznosi 2.651.865.205,00 dinara. Što se tiče povećanja kod pozicije 01, iznos je ostao nepromenjen. Dakle, budžet je ostao na 2.232.240.408,00 dinara, samo kod nekih pozicija je došlo do povećanja i smanjena“, istakla je Valentina Đuričić i dodala da su u treći dopunski budžet dodate i neke nove pozicije koje nisu bile predviđene prethodnim budžetom.

„Tu se misli na novo preduzeće „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar, koje će biti osnovano i koje je već predloženo za rad u gradu. Što se tiče sredstava koja dolaze iz ministarstva, tačnije iz Kancelarije za javna ulaganja, moram da se osvrnem na to da se radi rekonstrukcija škole „Ljubica Radosavljević Nada“, a da smo mi u obavezi da radimo obračun poreza na dodatu vrednost, koji iznosi 28.98 miliona dinara i ta sredstva smo uvrstili kao izvor 07. Mi ne plaćamo to iz našeg budžeta, ta sredstva će doći iz Ministarstva.  Kada su u pitanju ulaganja, najviše će biti ulaganja za projektnu dokumentaciju. Radiće se projekat za zatvoreni bazen u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ koji je predviđen u iznosu od 5,95 miliona dinara. Predvideli smo i kupovinu kamiona sa korpom za javnu rasvetu, izgradnju košarkaškog igrališta u naselju „Ključ 3″, navela je načelnica u obrazloženju.

Zamerku na izgradnju zatvorenog bazena u naselju „Ključ 3″ iznela je odbornica Marica Dimitrijević, koja je postavila pitanje, zašto se bazen gradi baš u Kotlujevcu, kod škole „Hajduk Veljko“, kada je sve manje dece. Marina Milić, zamenica gradonačelnika grada Zaječara je istakla, da je sve ono što se gradi posebno iz sredstava koja pristižu sa neke druge strane, dobro za grad i da će to ostati budućim generacijama.

„Sredstva za izgradnju bazena se dobijaju od Kancelarije za javna ulaganja i oni su zajedno sa nama procenili da je to područje pogodno za izgradnju jednog takvog objekta i ja koliko se sećam, oduvek je bilo priče da će u toj školi da postoji zatvoreni bazen. Mi samo postupamo u skladu sa predlogom Ministarstva da se u tom delu grada izgradi jedan zatvoreni bazen koji bi predstavljao kompleks škole, zajedno sa Sportskom halom koja se takođe renovira iz sredstava Kancelarije za javna ulaganja. To je lepo mesto, Kotlujevac je veliko naselje, ne treba se postavljati pitanje koja će se deca, kada i gde kupati. Mislim da se ne treba postavljati pitanje da li je nešto potrebno i dobro izgraditi u ovom gradu. Za mene je svaka investicija za koju sredstva dolaze sa neke druge strane, dobro ulaganje, a to će ostati i budućim generacijama“, obrazložila je zamenica gradonačelnika.

Na sedici je usvojen i Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2018. godinu, kao i Odluka o konverziji potraživanja grada Zaječara u udeo Grada Zaječara u kapitalu privrednog društva “Simpo” a.d. Vranje.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i Plan generalne regulacije grada Zaječara br.1 -sever i severozapad, Plana generalne regulacije grada Zaječara br. 3 – Centar grada Zaječara, kao i Plan detaljne regulacije za uređenje i proširenje groblja u Zvezdanu.

Odbornici su danas dali zeleno svetlo i na izmene i dopune Odluke o komunalnom uređenju na teritoriji grada Zaječara, kao i na izveštaje o radu za prošlu godinu javnih komunalnih preduzeća “Zaječarparking” i “Vodovod”. Takodje, utvrđen je i način  raspodele dobiti JKP “Zaječarparking” za 2017. godinu, a data je i saglasnost na Odluku o načinu pokrića gubitka JKSP “Zaječar” za 2017. godinu. Saglasnost je data i na srednjoročni i dugoročni plan poslovne strategije i razvoja tog preduzeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>