Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U TOKU AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI U ZAJEČARU
U TOKU AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI U ZAJEČARU
Foto: Ilustracija

U TOKU AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI U ZAJEČARU

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizuje danas, od 9 do 16 sati, akciju dobrovoljnog davanja krvi u sklopu desete Zimske kampanje, u maloj sali Gradske uprave. Povodom ove akcije, ali i brojnih akcija koje su održane u toku prošle godine govorile su juče na konferenciji za novinare u Crvenom krstu načelnik odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije Ivana Rodić i direktorka Doma zdravlja Zaječar Dr Bojana Radojević.

-Rezultati su sumirani i možemo reći da je za nama jedna dobra godina, što je posebno značajno imajući u vidu da je od ove godine krenula implementacija zakona o  transfuzijskoj medicini. Preko 244 hiljada jedinica krvi je prikupljeno i u Srbiji je dostignut nivo davalaštva od 3,40 odsto, što je više u odnosu na 2016. godinu. Ono što je posebno značajno je to da je veliki broj okruga u našoj zemlji sa nivoom davalaštva iznad tri odsto. Pohvalili bi se na neki način da je Beograd najuspešniji okrug na teritoriji naše zemlje sa  3,89 odsto, a takođe i Zaječarski okrug sa 3,27 odsto je postigao jako dobre  rezultate. Sada je u toku naša tradicionalna Zimska kampanja, ali ove godine po malo drugačijim pravilima. Do sada smo je realizovali kao jednu akciju u gradovima i opštinama. Ove godine, imajući u vidu da zimski period pokriva januar i februar i da su to dva meseca u kojima su mogući zimski deficiti, napravili smo dogovor sa  Crvenim krstom da sve akcije lokalne zajednice koje se realizuju u ovim mesecima budu sastavni deo ove kampanje. Prošle nedeje smo takođe bili na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, a humanost su pokazali građani Sokobanje,  Negotina i Knjaževca. Od 24. januara smo u Zaječaru, koji je iz godine u godinu sve bolji u Zimskoj kampanji sa fenomenalnim promotivnim  idejama, rekla je Rodić.

U prošlonedeljnoj akciji prikupljeno je 34 jedinica krvi u Knjaževcu,  37 u Negotinu i 98 u Sokobanji.

Akcija se iz Zaječara 25. januara nastavlja u Crvenom krstu u Boljevcu, takođe od devet do 16 sati, a ove nedelje se završava u Boru u klubu penzionera od 10 do 16 sati.

Rodić je ovom prilikom pozvala sve građane koji su zdravi, humani i  solidarni da se odazovu akcijama koje Institut zajedno sa Crvenim krstom organizuje, ali i istakla da se nada da će one biti i jednako uspešne kao što su bile i u prethodnim godinama.

O nedoumicama koje građani imaju oko dobrovoljnog davalaštva i šta mogu da ostvare govoria je direktorka zaječarskog Doma zdravja dr Radojević.. Ona se pozvala na pravilnik o sadržaju i obimu  prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.

-Sva osigurana lica, koja moraju imati overenu zdravstvenu knjižicu, kojima se obezbeđuje zdravstvena zaštita iz sredstava obaveznog zdravstvenog  osiguranja u punom iznosu bez plaćanja participacije jesu  dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali deset i više puta i oslobođeni su participacije za lečenje u zdravstvenim ustanovama. Oni nisu oslobođeni plaćanja  sa liste lekova kao i za medicinsko tehnička pomagala i implatante.  Znači i oni moraju plaćati doplatu za lekove u apotekama. Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta takođe su oslobođeni participacije za  lečenje, osim za lekove sa liste ekova kao i za  mediicinsko tehnička pomagala i to u roku od 12 meseci posle svakog davanja krvi. Za sva pitanja oko davalaštva građani mogu da se obrate svom izabranom lekaru, kazala je dr Radojević.

Vladan Marković sekretar Crvenog krsta Zaječar je istakao da je, što se tiče davalašta, prošle godine bila mnogo boja situacija.

-Prošle godine je davalaštvo bilo bolje u odnosu na prethodnu godinu u Zaječaru za 3,26 odsto i to nije mali napredak. Nadam se da će se taj trend nastaviti i ove godine. Inače, Crveni krst Zaječara se trudi da dođe do tih četiri odsto davalaca, koji je evropski standard. Još uvek smo daleko od tog broja ali idemo u tom smeru, rekao je Marković.

PROŠLA GODINA BOLJA

U Zaječarskom okrugu tokom prošle godine prikupljeno je ukupno 3.921 jedinica krvi. Najhumaniji su bili građani sa područja Grada Zaječara gde je prikupljeno 1941 jedinica, potom Knjaževca 995, Boljevca 521 i Sokobanje 464. U odnosu na 2016. godinu davalaštvo na području Zaječarskog okruga povećano je za 3,27 odsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>