Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U susret 25. Danima „Zorana Radmilovića“
U susret 25. Danima „Zorana Radmilovića“

U susret 25. Danima „Zorana Radmilovića“

ČETVRT VEKA DANA ZORANA RADMILOVIĆA

U susret 25. jublarnim Danima  Zorana Radmilovića zaječarsko pozorište danas se obratilo medijima sa saopštenjem za javnost u kome se navodi da će uprkos besparici i činjenici da je tek nedavno deblokiran račun, Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Fondacija  ipak organizovati 25. Dane „Zorana Radmilovića“.

„Ove godine smo pomerili termin održavanja Festivala zbog višemesečne blokade računa, ali čim su ranije nastali dugovi vraćeni, zahvaljujući Gradskoj upravi i podršci Ministarstva kulture i javnog informisanja i sponzorima započeli smo pripreme za jubilarne Dane „Zorana Radmilovića“, koji će biti održani od 10. do 17. decembra u našem pozorištu, a već gotovo rasprodati kompleti ulaznica uveravaju nas da nismo pogrešili jer je interesovanje Zaječaraca za Festival ogromno, kaže direktor Festivala i v.d. upravnik zaječarskog teatra Davor Marušić.
Selektor ovogodišnjeg Festivala, pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, za takmišarski program izabrao je sedam predstava: Dosije vojnika Čonkina V. Vojnoviča u režiji Saše Volića domaćina, Herostrat D. Gorina u režiji Irfana Mensura niškog Narodnog pozorišta, I konje ubijaju zar ne H. Mekoja, u dramatizaciji Milice Konstatinović i režiji Borisa Todorovića zemunskog Madlenianuma, Jedan DŽekson viška A. Nufilda u režiji Nevena Miteva Dramskog teatra „Račo Stojanov” iz Gabrova (Bugarska), Sinovi umiru prvi Mate Matišića reditelja Marka Misirače Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, Joneskov Makbet u režiji Anđelke Nikolić Ateljea 212, 39 stepenika (na osnovu romana DŽ. Bekena i istoimenog Hičkokovog filma) u režiji Vladimira Aleksića beogradskog „Boška Buhe”, dok će u čast nagrađenih biti izvedena predstava Frenki i DŽoni T. Mek Nelija u režiji Tee Puharić beogradskog Narodnog pozorišta.
Iako su ljudi iz direkcije festivala sa mnom pregovarali još pre skoro dva meseca da se prihvatim ovog važnog i odgovornog zadatka, vremena za pravljenje selekcije bilo je malo, baš kao i para, no smatrao sam da Festival u čast Radmilovića po svaku cenu valja održati, pri čemu su mi mnogo pomogli direktor Marušić i dramski umetnik zaječarskog pozorišta Milutin Vešković. Birajući predstave vodio sam računa o tome da je ovo pre svega glumački festival, i nadam se da će Zaječarci biti zadovoljni“, kaže Milosavljević.
Festival će besedom o Radmiloviću otvoriti legenda našeg glumišta Petar Božović, u žiriju su Milija Vuković, dramski umetnik, te dramski pisci Miloš Latinović i Željko Hubač, a najavljen je i bogat prateći program: otvaranje izložbe Pozorišna fotografiji u Srbiji do 1914. godine Mirjane Odavić (Muzej pozorišne umetnosti Srbije), promocija knjige Tanje Nježić Mira Banjac – Ne daj se, novog broja pozorišnih novina „Ludus“ i izdanja Sterijinog pozorja, kao i razgovor s dramskim piscem Željkom Hubačem.“

Za 20 sati je predviđeno otvaranje Festivala, koji svečano ove godine otvara glumac Petar Božović, a od 20:30h gledaoci će moći da uživaju u prvoj predstavi Zoranovih dana „Dosije vojnika Čonkina“, na osnovu romana Vladimira Vojnoviča, u dramatizaciji i režiji Saše Volića, u izvođenju Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

11. decembra publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Niša sa predstavom „Herostrat“ po tekstu Dimitrija Gorina. Dan kasnije, nastupaju glumci iz Opere i teatra Madlenijanum – Beograd, sa predstavom „I konje ubijaju, zar ne?“ Dramatizaciju je radila Milica Konstantinović, a predstavu je režirao Boris Todorović.

13.decembra na Zoranovim danima predstaviće se Dramski teatar „Račo Stojanov“ – Gabrovo iz Bugarske, sa predstavom „Jedan Džekson viška“, po tekstu Artura Nufilda, i u režiji Nevene Miteva. Narodno pozorište Republike Srpske – Banja Luka sa predstavom „Sinovi umiru prvi“, po tekstu Mata Matišića i u režiji Marka Misirača nastupiće 14.decembra.

15. decembra Atelje 212 – Beograd igraće predstavu “Makbet“, po tekstu Ežen Jonesko, a u režiji Anđelke Nikolić. Dan kasnije, 16.decembra, na programu je Pozorište „Boško Buha“ – Beograd, i predstava „39 stepenika“. Komad je rađen na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka, u režiji Vladimira Aleksića.

Poslednja predstava koja će se predstaviti na ovogodišnjim Zoranovim danima 17.decembra, je komad  “Frenki i Džoni“, Narodnog pozorišta iz Beograda, po tekstu Terensa  Mek Nelija i u režiji  Tee Puharić.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>