Najnovije vesti
Home / Sokobanja / U SUSRET OBELEŽAVANJU 180 GOD. ORGANIZOVANOG TURIZMA Razgovor sa predsednikom Opštine Sokobanja Isidorom Krstićem
U SUSRET OBELEŽAVANJU 180 GOD. ORGANIZOVANOG TURIZMA Razgovor sa predsednikom Opštine Sokobanja Isidorom Krstićem

U SUSRET OBELEŽAVANJU 180 GOD. ORGANIZOVANOG TURIZMA Razgovor sa predsednikom Opštine Sokobanja Isidorom Krstićem

Sokobanja, opština sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, priprema se za obeležavanje tog velikog jubileja.

Povodom obeležavanja 180 godina Organizovanog turizma u Sokobanji planiraju se brojne aktivnosti.

Isidor Krstić predsednik Opštine Sokobanja kaže za Radio Magnum da je Sokobanja, jedna od najstarijih i po mnogima najlepših banja Srbije, u prošloj godini zabeležila izuzetnu posećenost.
„Mi smo u prošloj godini zabeležili izuzetnu posećenost. Međutim, još uvek radimo na poboljšanju higijene, ali tu su i druge aktivnosti koje se odnose na bolju ponudu, kako bi smo privukli još veći broj gostiju“, istakao je Krstić i dodao da je trenutno glavni problem u opštini Sokobanja  Javno komunalno preduzeće Napredak.

„Jedan od osnovnih problema je naše Javno komunalno preduzeće Napredak. Nažalost, kada su u pitanju takva komunalna  preduzeća pogotovo u turističkim opštinama- ona su ogledalo jedne opštine. Naše preduzeće je u proteklom periodu bilo preduzeće koje je zbrinjavalo političke kadrove. I sada imamo situaciju da veliki broj radnika sedi po kancelarijama, a na terenu nemamo ljudstvo koje treba da radi operativno, da se to primeti, da su izletišta čistija. Vozni park je loš. Imamo kamione za izvoženje smeća koji su stari više od 35 godina, stalo se kvare“, kaže Krstić i dodaje:

„Učinićemo sve da naše javno komunalno preduzeće dovedemo u neko zadovoljavajuće stanje, da usluge budu na višem nivou“.

Letnja pozornica „Vrelo“, tradicionalno mesto kulture u Sokobanji, ovog leta dobiće nov i moderan izgled zahvaljujući projektu Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja koji Opština Sokobanja finansira sa 22.000.000,00 dinara.

„Izgrađuje se nova letnja pozornica na staroj lokaciji. Izabrali smo najpovoljnijeg izvođača radova i krećemo sa radovima. Radovi će možda biti završeni i pre predviđenog roka od 150 dana, a nadamo se da će manifestacija Prva harmonika Sokobanja ove godine biti održana na novoj letnjoj pozornici.

Naša je namera, a imamo i obećanja od nadležnog Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije da ćemo dobiti pomoć i za drugu fazu, i ja se nadam da ćemo pozornicu kompletno urediti u 2017.godini. Sada se radi samo prva faza, a druga nam tek predstoji. To će biti izuzteno lep objekat i prilagođen ambijentu. Zamišljen je objekat sa kafićima i bogatim sadržajem koji će se koristiti višenamenski“, objašnjava Krstić i dodaje da su u Sokobanji planirana brojna dešavanja tokom čitave godine.

Prošle nedelje održana je sednica organizacionog odbora za obeležavanje 180 godina Organizovanog turizma u Sokobanji.

„Iskoristićemo ovaj jubilej da se na svim manifestacijama promovišemo. Sve manifestacije koje su bile organizovane ranije, biće i ove godine ali će sadržaj biti još bogatiji. Želja nam je da Sokobanju prikažemo u pravom svetlu, kao jednu od najpoželjnih turističkih destinacija Srbije“, napominje Krstić i dodaje:

„Na sajmu turizma u Beogradu naš štand je bio veoma posećen i za Sokobanju je vladalo veliko interesovanje. Sigurno je da će predstojeća turistička sezona biti veoma uspešna“.

Prethodna godina za opštinu Sokobanja jeste bila izuzetno dobro posećena, ali statističke cifre pokazuju i da ovo turističko mesto ima problem sa velikim brojem stanodavaca koji ne prijavljuju svoje goste.

„Činjenica je da naši stanodavci dosta rade na crno, i onda se ne slažu statistički podaci i oni koje mi vodimo interno. Tu dosta gubi budžet opštine Sokobanja, i Republike Srbije i rukovodstvo opštine će u narednom periodu učiniti  sve kako bi uticali na naše stanodavce da svoje goste prijavljuju“.

Krstić zbog toga najavljuje pojačan inspekcijski nadzor.

„Biće pojačane inspekcijske kontrole. Mi smo prošle godine zahvaljujući Republičkoj turističkoj inspekciji naplativost boravišne takse podigli za 20% u odnosu na prethodnu godinu, ali ni to nije zadovoljavajući nivo. Opština će u skladu sa Zakonom o turizmu da zaposli  jedno lice koje će se isključivo baviti inspekcijskim nadzorom nad stanodavcima i turističkim objektima“, ističe Isidor Krstić.

U svakom slučaju, kako domaćini obećavaju i tokom predstojeće sezone u Sokobanji vas očekuje veliki broj zanimljivih sadržaja, koncerti, plesovi, žongleri, mađioničari, pantomimičari, pozorišne predstave…

I zato umesto da čežnjivo gledate fotografije egzotičnih destinacija o kojima možete samo da maštate i pitate se da li ćete imati dovoljno novca i za jeftine aranžmane, budite turista u Sokobanji.
Ova odluka ne košta mnogo, a puno vredi: ulepšaćete sebi leto, a istovremeno upoznati ovaj deo Srbije jer ma koliko puta da ste boravili ili čak živeli u Sokobanji, verovatno je niste do kraja istražili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>