Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U štrajku 30.000 prosvetara -Protestni skupovi i u Zaječaru
U štrajku 30.000 prosvetara -Protestni skupovi i u Zaječaru

U štrajku 30.000 prosvetara -Protestni skupovi i u Zaječaru

Prvog dana nove školske godine, u petak, đaci u Srbiji se neće pretrgnuti od učenja – čak 30.000 zaposlenih u 750 škola skratiće časove na 30 minuta kao znak štrajka. 

Na to su se, pre svega, opredelili članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, piše Blic.

- Oko 30.000 naših članova zaposlenih u 750 škola stupiće u jednodnevni štrajk i časovi će trajati 30 minuta. Istog dana održaće se i protestni skupovi u većim gradovima Srbije, poput Zaječara, Beograda, Kragujevca, Niša, Kruševca, Čačka, Bačke Palanke, Zrenjanina, Novog Sada ili u nekim od gradova u njegovoj okolini – najavljuje predsednica USPRS Jasna Janković.

Kako ona ističe, sindikalne aktivnosti nastupaju kada se iscrpu sve druge.

- Štrajk je samo uvod za nastavak pregovora, koji su do sada bili jalovi, kao i pritisak jer je u toku javna rasprava Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama koja se završava 4. septembra. Od daljih poteza, ne samo u vezi s našim zaradama već i po drugim pitanjima, zavisi naše dalje organizovanje – priča Janković.

Iako se ne zna kako će teći dalje školska godina, sigurno je da će škole izuzete prvim štrajkom imati obustavu od svega sat vremena 4. septembra, barem tamo gde se pitaju članovi granskog sindikata „Nezavisnost“.

- Doneli smo odluku da prvog septembra obustavimo nastavu na sat vremena kao štrajk upozorenja. Naši zahtevi su izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Nacrta zakona o javnim službama, kao i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti – kaže Tomislav Živanović iz Granskog sindikata „Nezavisnost“.

Članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije štrajkovaće u ponedeljak, 4. septembra, uglavnom zbog propisa koje donosi nacrt zakona koji će tog dana biti na javnoj raspravi.

- Oštećeni smo jer država umesto jednog zakona za sve zaposlene u javnom sektoru donosi njih pet. Neće da donese jedinstvenu cenu rada, već će naše plate ostati najniže. Prosečna plata u prosveti je 44.200, dok je prosek drugih u javnom sektoru minimum 55.000, što znači da mi zaostajemo 20 do 30 odsto – ističe Slobodan Brajković, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Zakon u Skupštini, nastavnici na ulici
Nezadovoljni zbog diskriminacije u platnom razredu prosvetni radnici obećavaju da će svi izaći na ulice kad zakon dođe do Skupštine.
- Tog dana nećemo raditi, već ćemo protestovati ispred Skupštine – najavljuje Slobodan Brajković, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>