Najnovije vesti
Home / Vesti / U SRBIJI JUTROS IZMERENO I DO -22, U ZAJEČARU -17: Od danas na snazi crveni meteoalarm
U SRBIJI JUTROS IZMERENO I DO -22, U ZAJEČARU -17: Od danas na snazi crveni meteoalarm

U SRBIJI JUTROS IZMERENO I DO -22, U ZAJEČARU -17: Od danas na snazi crveni meteoalarm

Hidrometeorološki zavod Srbije za danas pa do nedelje proglasio je crveni meteoalarm, koji znači da se prognoziraju „naročito opasne vremenske pojave“. Danas, sutra i u subotu, na snazi će, u većim delovima zemlje, biti crveni meteoalarm jer će prema prognozama meteorologa biti izuzetno hladno, a biće i kiše koja će lediti pri tlu. Na sajtu RHMZ je objašnjeno da crveni meteoalarm znači da su „prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja“.

Prema prognozi, danas ujutro biće vedro i izuzetno hladno, u većini mesta sa najnižom temperaturom od minus 22 do minus 14 stepeni Celzijusa. Tokom dana doći će do postepenog naoblačenja sa jugozapada, kasnije po podne i uveče mestimično sa snegom. Na jugozapadu zemlje će sneg preći u kišu koja će se lediti pri tlu. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni, najviša dnevna od minus dva na jugu i jugoistoku, do minus šest na severu.

Jutros je u Zaječaru u 05 sati izmereno -17 stepeni, dok je prema poslednjim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Zaječaru -13, a prema najavama meteorologa hladno će biti tokom čitavog dana sa najvišom dnevnom temperaturom 4 stepena ispod nule. U petak se prognozira ledena kiša na širem području istočne Srbije, koja će preći u susnežicu. Minimalna temperatura -12 u Zaječaru , najviša dnevna -5 stepeni. Od vikenda temperature u plusu.  

U Srbiji je saobraćaj usporen zbog zimskih uslova vožnje, saopoštio je AMSS. Vozače očekuje dobra prohodnost na autoputevima i putevima prvog i drugog prioriteta. U nižim predelima kolovozi su morki ili pod manjim snežnim pokrivačem kojeg ima u raskvašenom stanju, dok na putevima drugog i trećeg prioriteta u višim predelima treba računati na sneg na kolovozu do 5, a na putevima u planinskim područjima i do 10 centimetara.

Najviše snega je palo u južnim, jugoističnim, istočnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje, dok je na pojedinim deonicama došlo i do stvaranja manjih snežnih nanosa. I dalje smo u periodu hladnog vremena, kada nas očekuju snežne padavine, pojačan vetar, jak mraz i niske temperature koje će se u pojedinim krajevima Srbije kretati i iznad desetog podeoka ispod nule. Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Na putevima I prioriteta ima snega do 2 centimetra, na putevima II prioriteta snega ima do 5 centimetara, dok na putevima III prioriteta ima snega od 5 do 10 centimetara a na pojedinim deonicama i preko 10. Vidljivost je dobra, sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali. Deonica puta od Donjeg Milanovca do Majdanpeka preko Omana, zatvorena je za saobraćaj. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>