Najnovije vesti
Home / Bor / U Slatini puštena u rad merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha
U Slatini puštena u rad merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha

U Slatini puštena u rad merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha

Načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Srbije, Tihomir Popović, pomoćnik direktora TIR-a za zaštitu životne sredine, Dušanka Miljković i predsednik Mesne zajednice Slatina, Branko Perić, u četvrtak su svečano pustili u rad automatsku mernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha u Slatini.

Time je još jedno merno mesto sa područja Bora uključeno u državnu mrežu za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

„Zbog specifične situacije i po standardima domaće i evropske regulative, borsko područje je dosad bilo u trećoj kategoriji kvaliteta vazduha, sa najvećim prekoračenjima i najvećim intenzitetom. Od početka rada nove topionice situacija se rapidno promenila, trend je vrlo pozitivan, jer su koncentracije znatno niže i učestalost velikih koncentracija mnogo ređe. Ukoliko do kraja godine posluže meteorološki uslovi i aktivnosti operatera topionice budu u planiranim okvirima, može da se desi da, praktično, posle više decenija Bor ima koncentraciju sumpor-dioksida koja je u granicama dozvoljenih na godišnjem nivou. Biće nam veliko zadovoljstvo da taj podatak objavimo, a verovatno i vašim sugrađanima. Trudićemo se da ovo merno mesto bude pod istim uslovima održavanja i kalibracije kao i sva ostala u državnoj mreži“, rekao je Popović.

Prema rečima Saše Perišića, pomoćnika generalnog direktora RTB-a, za BZNR, ZOP i ekologiju, kombinat bakra obezbedio je mernu stanicu, a potrebna infrastruktura urađena je u saradnji sa lokalnom samoupravom.

„To je deo naše obaveze po projektu nove topionice koji je inspirisan ekologijom i suštinska namena mu je da građanima Bora i okoline konačno obezbedi normalne uslove za život i rad. U 2014. godišnji prosek imisija sumpor-dioksida u životnu sredinu iznosio je 249 mikrograma po normalnom kubnom metru, lane oko 150, a ove godine bićemo ispod dozvoljene granice, 50 mikrograma, i to na lokaciji koja je najugroženija u Boru, dok su sve ostale daleko ispod te granice. Prvi put u istoriji otkad postoje merenja na ovim prostorima Bor će biti u dozvoljenim granicama po srpskim standardima koji su, istovremeno, evropski i svetski“, istakao je Perišić.

 
_______________________
Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>