Najnovije vesti
Home / Kultura / U Šipikovu poslednje pripreme za Ilindanski sabor
U Šipikovu poslednje pripreme za Ilindanski sabor

U Šipikovu poslednje pripreme za Ilindanski sabor

Uoči Ilindanskog sabora, tradicionalne manifestacije koja se i ove godine održava 5. avgusta u Šipikovu, radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ uveliko rade na sređivanju tog zaječarskog sela. Dotrajala ulična rasveta je zamenjena, zelene površine uređene a bina u centru sela ofarbana i dovedena u funkcionalno stanje.

Nikola Matejević, jedan od 300 meštana Šipikova, ne pamti kada je poslednji put nešto urađeno u tom udaljenom zaječarskom selu. Kako kaže, mladi su odavno otišli iz sela, ostala su pretežno staračka domaćinstva, pa je selo do sada bilo i zapušteno. Sada, nakon toliko godina, kako kaže, lepo je videti da se nešto konačno radi.

„Pa znači nam puno, stari ljudi su u selu, treba im svetlo, oko desetak godina nismo imali svetla u nekim ulicama. Sada se nešto radi, vidi se, nešto se pokreće u selu, iako još puno toga nedostaje. Putevi su nam loši, imamo i sa strujom problema, česte prekide imamo. Ako želimo da se mladi vrate na selo, treba u sela još da se ulaže. Ostala su samo staračka domaćinstva“, kaže nam Matejević čija je ulica konačno osvetljena.

Prema rečima Rajka Predojevića, predsednika Mesne zajednice Šipikovo, ulazi se u završnu fazu sređivanja sela, kako bi tradicionalna manifestacija Ilindanski sabor bila organizovana u što lepšem okruženju. Ono što je posebno značajno za meštane sela je zamenjena dotrajala ulična rasveta.

„Nama mnogo znači ovo uređenje, jer se u selu 10-ak godina ništa značajno nije sređivalo.  Mi smo se obratili Javnom komunalnom preduzeću „Timok održavanje“ i pomogli su nam da se selo preuredi i dobije novi izgled. Ono što bi moglo još da se sredi su putevi koji su u dosta lošem stanju ali siguran sam da će i to biti uskoro rešeno“, istakao je Predojević.

Šipikovo je samo jedno od mnogobrojnih zaječarskih sela u kome se aktivno radi, kako na uređenju zelenih površina, tako i na zameni dotrajale ulične rasvete. Vice Lalić, v.d. direktora JKP „Timok održavanje“ kaže da se zbog nedostatka mehanizacije ne može u usto vreme stići do svih zaječarskih sela, ali da će do kraja letnje sezone sva sela dobiti novi izgled.

„JKP „Timok održavanje“ je reagovalo na zahtev Mesne zajednice Šipikovo da se reše neki gorući problemi u ovom selu, uoči tradicionlane manifestacije Ilindnski sabor. Radnici preduzeća uveliko rade na košenju trave, orezivanju grana u centru sela, zameni dotrajalih sijalica i rasvete u ovom selu. Takođe, počeli smo sa sređivanjem letnje bine koja se nalazi u centru sela kako bi ona bila dovede u funkcionalno stanje“.

Prema Lalićevim rečima, osim Šipikova, danas su isti radovi realizovani i u Vražogrncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>