Najnovije vesti
Home / Ritam grada / U potrazi za najboljim receptom -Takmičenje u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ u Zaječaru
U potrazi za najboljim receptom -Takmičenje u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ u Zaječaru

U potrazi za najboljim receptom -Takmičenje u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ u Zaječaru

Miris pečenih paprika i ajvara danas se širio centralim ulicama grada na Timoku. To i ne čudi jer je u okviru obeležavanja Male Gospojine, slave Grada Zaječara, organizovana manifestacija „Izađi mi na teglu“, tradicionalno takmičenje u pripremi ajvara. U potrazi za najboljim receptom, 14 ekipa iz Zaječara, Gamzigrada, Zvezdana, Prlite i Nikoličeva, nadmetale su se u pripremanju domaćeg ajvara.

Takmičenje „Izađi mi na teglu“ je kao i svake godine, okupilo veliki broj ljubitelja ajvara, gastronomije i dobre zabave. Među njima je i Vesna Milenković iz zaječarske ekipe “ Čarobne domaćice“.

„Naša ekipa se odlično organizovala za pripremu ajvara. Volela bih da pobedimo, ako ne bude pobede, nije važno, bitno je učestvovati i dobro se zabaviti. Kada je u pitanju recept za dobar domaći ajvar, mogu da otkrijem da ja ajvar pravim isključivo od pečenih paprika. Od 25 do 30 kilograma pečene paprike je potrebno, zatim dodam 100 ml alkoholnog sirćeta, kafenu kašičicu soli i pola kafene kašičice šećera i na kraju belog luka po ukusu. To je naš receprt koji nećemo kriti“, kroz smeh nam je rekla Vesna Milenković.

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine organizovan je i bogat celodnevi program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program. Zahvaljujući brojnim partnerima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara!

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 14. oktobra u Sokobanji gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2017. godini.

Karavan je u prethodne tri sezone obišao preko 60 gradova, imao oko 6.000 učesnika i 12.000 proizvedenih tegli ajvara. Samo u protekloj sezoni, manifestacije karavana “Izađi mi na teglu” posetilo je preko 100.000 ljudi.

Foto: Živojin Zdravković

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>