Najnovije vesti
Home / Kultura / U novootvorenom Klubu kulture u Kotlujevcu promovisan šestobroj Razvitka
U novootvorenom Klubu kulture u Kotlujevcu promovisan šestobroj Razvitka

U novootvorenom Klubu kulture u Kotlujevcu promovisan šestobroj Razvitka

U Centru za kulturu u Kotlujevcu sinoć je otvoren Klub kulture.

Novi kulturni prostor u gradu na Timoku otvorio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

„Klub kulture u Kotlujevcu biće stecište brojnih kulturnih događaja, književnih večeri, tribina, promocija i drugih kulturnih sadržaja“, istakao je Đuričić.

O značaju ovog prostora govorila je i Vanja Čolić , urednik dopisništva RTS u Zaječaru, koja će učestvovati u osmišljavanju i realizaciji programa novootvorenog Kluba kulture.

U novouređenom prostoru sinoć je promovisan i šestobroj časopisa “Razvitak”.

Saša Jelenković, odgovorni urednik „Razvitka“ naglasio je da je reč o najznačajnijem časopisu ovog kraja više od pola veka i jednom od najznačajnijih letopisa za kulturu i društvena pitanja u Srbiji.

,,Izlazio je kao dvobroj svake godine, a ovaj poslednji je jedan obiman šestobroj od 400 stranica, jer izlazi posle 4 godine . Ukinut je 2015. odlukom tadašnjih gradskih vlasti u Zaječaru. U „Razvitku“ se mogu naći teme iz različitih oblasti: istorije, medicine, nauke, kulture… „Razvitak“ će nastaviti da izlazi kao dvobroj“, rekao je Saša Jelenković i dodajući da književnost sada zauzima veći prostor u časopisu nego što je to bio slučaj u ranijim izdanjima.

Izabrane pesme iz “Razvitka” čitao je glumac Miloš Tanasković, a mlada pesnikinja Marija Živković govorila je stihove svoje pesme „Hoću“ objavljene u časopisu.

O istorijatu i značaju “Razvitka “ govorio je i glavni urednik Zoran Cvjetićanin.

Godišnjak za 2018. godinu Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu ,,Zoran Radmilović” predstavila je Biljana Glišić, urednik. Ona je naglasila da ovo izdanje obuhvata sve što je rađeno tokom 9 meseci prošle godine u ovoj ustanovi, s obzirom na to da je ustanova počela sa radom marta 2018.

„Imali smo četiri festivala, od kojih tri pozorišna. Takođe, imali smo brojna izdanja u okviru Festivala mladih pesnika. Organizovali smo oko 30 manifestacija, prikazano je 20 filmova, od toga osam dokumentarnih filmova. Renovirana je zgrada Centra za kulturu u Kotlujevcu i urađeno još puno toga što se može videti u godišnjaku koji obiluje fotografijama. Ovaj „Godišnjak“ je neka vrsta izveštaja o radu, koji poklanjamo građanima“, naglasila je Biljana Glišić.

U muzičkom delu programa nastupili su reditelj Žoro Ivanov i ženska pevačka grupa „Šešir moj“ iz Bora, koju vodi Tamara Glišić, nastavnica muzičke kulture, a u čijem sastavu su prosvetni radnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>