Najnovije vesti
Home / Vesti / U Komori Zaječar održano predavanje na temu prevencije kardiovaskularnih bolesti
U Komori Zaječar održano predavanje na temu prevencije kardiovaskularnih bolesti

U Komori Zaječar održano predavanje na temu prevencije kardiovaskularnih bolesti

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječar kardiolog, doktor medicinskih nauka, Dušan Bastać održao je predavanje na temu ’’Prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesti“.

Inetresovanje privrednika je bilo veliko za ovu temu i sa velikom pažnjom su slušali predavanje.

„Potrudio sam se da predavanje prilagodim ljudima koji mnogo rade i koji su stalno pod stresom, kako bi shvatili značaj očuvanja zdravlja. Biznismeni, privrednici i ljudi koji se bave preduzetništvom su u stalnom stresu, koji teško da može da se smanji, ali zato možemo da radimo na tome da sprečimo štetne efekte, na primer putem fizičke aktivnosti“, savetuje dr Bastać.

Dr Bastać je na predavanju govorio i o dijeti, i o pravom načinu ishrane, ali i o šteti koje prouzorkuju cigarete i pušenje.

„Važno je lečiti hipertenziju, izbegavati slano i masno,  pritisak treba da bude manju od 140 sa 90, u toku celog dana najbolje je uraditi holter pritiska. Ukoliko pacijent ima tegobe u grudima, a da bi sprečio infarkt, mora da vodi računa, da meri šećer u krvi. Redovne kontrole kod lekara su veoma važne“, napominje Bastać.

Govoreći o podacima kardiovaskularnih bolesti na teritoriji Timočke krajine, dr Bastać je napomenuo da je 2002. godine bilo 150 infarkta godišnje i 250 šlogova koji su prednjačili, jer se hipertenzija nije lečila na adekvatan način.

„Procenat  pacijenata koji imaju povišen krvni pritisak,  2012.godine na teritoriji grada Zaječara bio je  42 odsto, tako da je situacija jako loša“, rekao je dr Bastać na predavanju u Komori Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>