Najnovije vesti
Home / Društvo / U Klubu starih 65+ FIZIOTERAPEUTI IZ GAMZIGRADSKE BANJE EDUKUJU PENZIONERE
U Klubu starih 65+ FIZIOTERAPEUTI IZ GAMZIGRADSKE BANJE EDUKUJU PENZIONERE

U Klubu starih 65+ FIZIOTERAPEUTI IZ GAMZIGRADSKE BANJE EDUKUJU PENZIONERE

U okviru Programa brige o starima Crvenog krsta srbije, u Zaječaru je početkom ove godine sa radom počeo Klub 65+, a dešavanja u ovom klubu pružaju mogućnost velikom broju građana da naprave životnu promenu, da izađu iz svoja „četiri zida”, da se druže, stvaraju, razmenjuju ideje, otkriju i osnaže svoje kreativne potencijale. U petak je u ovom klubu održana i prva demonstracija terapeuta iz Gamzigradske banje.

Zahvaljujući saradnji Crvenog krsta Zaječar i Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“, fizioterapeuti iz ove bolnice prikazali su članovima kluba vežbe primerene njihovom dobu i prezentovali korisne savete o tome kako se baviti rekreacijom na siguran način.

Sa članovima Kluba starih 65+ u petak su se družile Slađana Stanojević, strukovni fizioterapeut i glavni terapeut Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gamzigrad i Milica Matejić, strukovni fizioterapeut. One su penzionerima pokazale vežbe koje mogu da rade a koje su primerene njihovim godinama.

„Prvi put na poziv Crvenog krsta učestvujemo u ovoj akciji i jako nam je drago zbog toga. Ovde smo da malo edukujemo naše penzionere o zdravom načinu života, o kretanju, o značenju aktivnog pokreta u njihovoj životnoj dobi. Objasnili smo im malo više o bavljenju fizičkim aktivnostima, kako mogu da spreče nastanak nekih bolesti, a koje mogu da nastanu zbog manjka fizičkih aktivnosti. Za danas smo izabrale vežbe za gornje ekstremitete, za vratni deo, ramena. To su neke lagane vežbice shodne njihovim godinama a koje mogu i u kućnim uslovima da rade, kao i u parku na klupi, da poboljšaju kvalitet života i njihovu vitalnost. Ove vežbe mogu da izvode do 30 minuta dnevno kako bi poboljšali cirkulaciju u gornjim delovima tela. To je jako bitno za osobe koje dugo sede, leže. Ali, sve zavisi od njihove fizičke spremnosti“, rekla je Slađana Stanojević navodeći da je u planu da se ovakva saradnja nastavi.

Penzionerka iz Zaječara Slobodanka Miletić jedna je od veoma aktivnih članova novoosnovanog kluba, a prema njenim rečima ovakve aktivnosti su veoma značajne za stariju populaciju.

„Već sam učestvovala u ranijim druženjima koje je organizovao Crveni krst, u okviru sportskih igara i sličnih dešavanja. Ova predavanja koja se sad organizuju nam dosta znače, ali i druženje. Klub je u centru grada, što nam olakšava dolazak, pa će biti još više penzionera koji će, ako ne drugo, bar doći da popiju kafu i malo se druže. Dogovaramo se sa ljudima iz Crvenog krsta o temama koje nas interesuju i naši predlozi se uvažavaju, navodi Slobodanka Miletić.

U zaječarskom Crvenom krstu su, kažu, veoma zadovoljni saradnjom sa starijim osobama.

„Fizioterapeutkinje su danas našim članovima Kluba pokazale neke vežbe koje su primerene njihovim godinama, govorile su im o zdravim stilovima života, o tome kada se preporučuje šetnja i koliko treba da traje“, kazala je Irena Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta i dodala:

„Naredne nedelje ćemo organizovati Školu zdravlja sa našim saradnikom Predragom Kocićem. Gledamo da svake nedelje nešto interesantno i korisno organizujemo, predavanja, likovne radionice i drugo. Naši članovi sve aktivnosti lepo prihvataju, a mi smo zadovoljni odazivom. Mi smo čak uveli i neke malo drugačije aktivnosti poput kvizova, ukrštenica i slično pa smo se bojali kako će to da bude prihvaćeno, ali članovi kluba sve te igrice odlično prihvataju. Sve funkcioniše čak i mnogo bolje nego što smo očekivali.

Druženja u Klubu straih 65+ organizuju se tri puta nedeljno, utorkom je to zajednički doručak i aktivnosti, četvrtkom razne radionice, a petkom predavanja na temu zdravog života“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>