Najnovije vesti
Home / Vesti / U istočnu Srbiju stiže sneg, ali i nešto toplije vreme!
U istočnu Srbiju stiže sneg, ali i nešto toplije vreme!

U istočnu Srbiju stiže sneg, ali i nešto toplije vreme!

Nakon jučerašnjeg ledenog jutra kada su se temperature kretale od -22 do -8 stepeni, usledio je porast temperature tokom dana. Međutim, topla vazdušna masa sa severozapada doneće i oblake, pa u narednim danima možemo ponovo očekivati sneg. Koliko je juče ujutro bilo hladno u Srbiji, svedoči i to da je Republički hidrometeorološki zavod, aktivirao crveni meteo alarm, što znači da je vreme bilo veoma opasno.  Ta opasnost je prošla, kažu iz RHMZ-a, ali na snazi su i dalje žuti i narandžasti alarm u celoj zemlji, i to zbog snega. Slično opasno i potencijalno opasno vreme očekuje nas i u narednim danima, kako zbog snega, tako i zbog niskih temperatura.

Na severu zemlje će tokom jutra postojati uslovi za ledenu kišu, a tokom dana vreme će biti suvo. Današnje jutarnje temperature kretaće se -3 do 1 stepena, u toku dana od 1 na jugu do čak 5 stepeni na severozapadu Srbije. Upozorenje za područje severne i zapadne Srbije izdao je i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Njihovo upozorenje odnosi se na opasnost od ledene kiše tokom današnjeg dana.

U Zaječaru danas pre podne oblačno, posle podne, prema najavama meteorologa, stiže sneg jačeg intenziteta. Najviša dnevna temperatura oko 1 stepen. U četvrtak slično vreme, oblačno sa snegom. Minimalna temperatura -3, najviša dnevna oko nule. 

Kraj novogodišnjeg i božićnog raspusta za osnovne i srednje škole doneće na ulicama veći broj dece, a posebno na onim koje vode ka školama. S obzirom na to da na pojedinim saobraćajnicama ima i snega i leda na kolovozu, Auto-moto svez Srbije apeluje na sve vozače da, posebno kada se približavaju pešačkim prelazima, dodatno smanje već ograničenu brzinu i voze oprezno.

AMSS navodi i da se na severu i zapadu zemlje očekuje lokalna pojava kiše koja će se lediti na tlu, dok se na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije moguće obilnije snežne padavine i značajno povećanje visine snežnog pokrivača, i podseća da je obavezna zimska oprema.

Prema poslednjim informacijama JP „Putevi Srbije“ i Uprave granične policije na naplatnim stanicama i graničnim prelazima u zemlji nema zadržavanja.

Putevi prvog prioriteta u Timočkoj krajini su vlažni, na putu Čestobrodica – Krivi Vir i Knjaževac – Tresibaba ima mestimično snega do 2 centimetra,  putevi drugog i trećeg prioriteta su takođe vlažni, na putu Knjaževac – Sokobanja ima mestimično snega do 1 centimetra, dok na putu Boljevac – Sokobanja – selo Jezero, snega mestimično ima do 2 centimetara.

Vidljivost je smanjena preko Čestobrodice, Rtnja i na Babinom Zubu do 50 metara. Učestalih sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima, najizraženiji na Đerdapskoj magistrali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>