Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: U Gradskoj upravi priređen prijem za đake iz Italije
Zaječar: U Gradskoj upravi priređen prijem za đake iz Italije

Zaječar: U Gradskoj upravi priređen prijem za đake iz Italije

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas je priređen prijem za učenike i nastavnike osnovnih škola „Angonio Bušolano“ iz Potence u Italiji i „Desanka Maksimović“ iz Zaječara. U okviru interkulturne razmene, 19-oro učenika sedmog i osmog razreda iz Italije, zajedno sa nastavnicima, već nekoliko dana borave u porodicama učenika i nastavika škole „Desanka Maksimović“, uče o kulturi i tradiciji Zaječara, ali i cele Timočke krajine, prate nastavni plan i program, ali i razmenjuju iskustva o tome šta bi trebalo poboljšati u nastavi, kako u Italiji, tako i u Srbiji. 

Goste je u ime grada pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković, koji je istakao da Grad i cela Timočka krajina imaju dosta toga da ponude iz oblasti turizma, i da će sigurno učenici otići sa lepim uspomenama na ovaj deo Srbije.

-Veliko mi je zadovoljstvo i čast da naše goste ugostimo ovde u Gradskoj kući Zaječara. Možemo da se pohvalimo kulturnim i istorijskim stvarima koje svakako naši goste treba da posete i nauče. To su prelepa mesta koja se razlikuju od ona u Italiji, ali to i jeste svrha ove razmene, da mi upoznamo njihovu kulturu i oni našu. Ja vam želim da se lepo provedete, da što više naučite o nama i vidite kako se ovde živi, rekao je Stanković u obraćanju učenicima.

Prema rečima Lucie Đirolomo, direktorke Osnovne škole „Angonio Bušolano“ u Potenci, program razmene učenika se realizuje drugu godinu za redom i donosi uspešne rezultate. Tako će sigurno biti i u narednom periodu. Takvog je mišljenja i direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“.

-Zahvaljujem se na gostoprimustvu, ovaj program je doneo to da se već drugu godinu vrši razmena između Srbije i Italije. Ovde su prošle godine, bili učenici druge italijanske škole i veliku zahvalnost imaju. Ja sam deci rekla da dobro zapamte ove trenutke, da ponesu sećanje iz ovog grada, gde imaju priliku da vide nešto drugačije od onoga u Italiji. Danas smo prošetali park šumom „Kraljevica“ i taj deo grada je jako sličan Potenci koja je na 900 metara nadmorske visine u odnosu na more i klima je vrlo slična ovoj ovde. Imamo kišu, sneg i kada smo dolazili ovde, poneli smo hladnoću iz Potence. Ono na šta posebno stavljam akcenata je tradicija koja je ovde prisutna, ali se dosta razlikuje od našeg naroda.  Takođe, poseban akcenta je i na školstvo i na sistem obrazovanja, koji se dosta razlikuje od našeg. Veliko je iskustvo ovo za nas, i prenećemo dalje, rekla je Đirolomo.

-Nama je cilj da od njih naučimo, vidimo njihovu kulturu, upozamo sa našom. Trudimo se da im sve pokažemo u našem gradu. Juče smo bili u Muzeju, Radul begovom konaku gde su videli etnografsku postavku, bili su u crkvi jutros, a sutra ćemo obići Lepenski vir, Golubac na Dunavu. U razgovoru sa njima, želja njihova je da se unapredi saradnja između, ne samo škola, već i gradova, okruga Bazilikata i našeg okruga, tako da nam je želja da nastavimo tu saradnju. Dosta smo naučili od njih i gledaćemo da najvažnije stvari primenimo u našoj nastavi i to je i jedan od ciljeva. Lepo je videti i čuti da se oni već zovu braćama i sestrama, rekao je direktor OŠ „Desanka Maksimović“.

Gosti iz Italije će u okviru projekta, u gradu na Timoku, boraviti do 12. maja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>