Najnovije vesti
Home / Bor / U godini velikog jubileja BORSKI GIMNAZIJALCI OFORMILI TRI KLUBA, UREDILI KLUPSKE PROSTORIJE, PRIREĐUJU DONATORSKO VEČE
U godini velikog jubileja BORSKI GIMNAZIJALCI OFORMILI TRI KLUBA, UREDILI KLUPSKE PROSTORIJE, PRIREĐUJU DONATORSKO VEČE

U godini velikog jubileja BORSKI GIMNAZIJALCI OFORMILI TRI KLUBA, UREDILI KLUPSKE PROSTORIJE, PRIREĐUJU DONATORSKO VEČE

Gimnazija „Bora Stanković“ u Boru, ove godine proslavlja 75 godina rada i postojanja. Ovaj značajan jubilej, biće obeležen brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, a borski gimnazijalci su, povodom proslave rođendana, formirali i tri školska kluba. Takođe, između dva praznika, učenici škole postigli su izvanredne rezultate na republičkim takmičenjima, pa je škola bogatija za brojne zlatne, srebrne i bronzane medalje. 

U jesen davne 1944. godine, u zgradi nekadašnje francuske škole u starom delu Bora, osnovana je prva srednja škola u istoriji rudarskog Bora. Gimnazija je u svom razvoju imala dva perioda: prvi, od osnivanja do prerastanja u „višu“ srednju školu 1954. godine, odnosno do izdvajanja njenih viših razreda u samostalnu školu i pripajanja nižih razreda osnovnim školama u Boru i drugi period, od njenog pretvaranja, iste godine, u „višu„ gimnaziju do danas.

Prolazeći kroz razna razdoblja, borska gimnazija je iznedrila mnoge talentovane đake koji su pronašli put do ostvarenja svojih ciljeva, a ni u periodu između obeležavanja dva rođendana, nisu izostali zapaženi rezultati.

„Prošle godine smo osvojili dve nagrade na republičkom takmičenju iz matematike, osvojili smo treću republičku nagradu iz istorije, zatim republičke nagrade u odbojci i trudimo se da svake godine, broj obuhvaćenih učenika na takmičenjima bude veći i taj broj se zaista povećava. Deca pokazuju interesovanje, dobijamo dobre đake i to je ono čime se škola najviše ponosi“, rekla je Miljana Golubović,  direktorka Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru.

Ona je napomenula da će jubilej biti obeležen nizom kulturnih i sportskih manifestacija, baš onako, kako jedna takva škola i zaslužuje.

„Zamislili smo da cela ova godina bude jubilarna, tj. da nizom aktivnosti produžimo tu čuvenu „Borinu nedelju“. Mi inače u martu obeležavamo „Borinu nedelju“ po čijem imenu Gimnazija i nosi naziv, ali ove godine, pošto je značajan jubilej, red je da to i na lepši način obeležimo. Tako smo predvideli niz kulturnih manifestacija, kao što su dve priredbe, jedna će biti u decembru, druga će biti u martu, zatim će biti organizovane poetsko-muziče večeri, sportske aktivnosti, predstavljanje časopisa na stranim jezicima. Dakle, nizom aktivnosti pokušaćemo da se odužimo i prethodnim generacijma profesora i učenika, da sadašnje generacije naučimo šta je vredno i šta je to dobro što se radi u gimnaziji i na čemu treba insistirati. Moram da kažem da smo mi već počeli obeležavanje jubileja, pa smo tako imali gostovanje pesnika, zasadili smo tuje u našem dvorištu, formirali učeničke klubove, nameštaj će stići ovih dana, kako bi učenici imali svoj neki prostor. Sledi nam sređivanje biblioteke, koja će biti centar kulturnih dešavanja“, navodi direktorka.

U školi su formirana tri kluba: filmski, književni i klub „Frojdova deca“.

„Mi smo rešili da formiramo školske klubove, i to je naša prva aktivnost u okviru obeležavanja jubileja. Nakon toga, morali smo da se angažujemo oko prostorija za te klubove, i u školi je bilo nekoliko prostorija koje nisu iskorišćene, pa smo se mi složili da pišemo projekat i da pokušamo da sredimo te prostorije, kako bi učenici koji su u tim klubovima mogli da se sastanu, planiraju svoje aktivnosti i organizuju akcije. Prošao je naš projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i jako smo ponosni“, rekla nam je Milica Mladenović, predsednica parlamenta Gimnazije „Bora Stanković“ i dodala:

„Postoje tri školska kluba koja su formirana: filmski klub, gde članovi tog kluba već planiraju da snime film. Počeli su sa radom na scenariju, biraju glumce i prikupljaju ekipu. Zatim, tu je klub književnika, i njihova prva akcija je bila formiranje police u holu škole. Polica je zamišljena tako da učenici mogu da donesu svoju knjigu koju vole da čitaju ili koju su već pročitali i svidela im se, i da na taj način razmenjuju knjige. Time želimo da učenici pročitaju nešto što nije u programu, što nije lektira. I treći klub se zove „Frojdova deca“ i on se bavi psihologijom. Prvi radni zadatak kluba je organizacija tribine na temu „mentalnog zdravlja“ jer je veoma bitno, da mi u ovom uzrastu znamo kako da pazimo na svoje mentalno zdravlje“.

Kako je planom Đačkog parlamenta predviđeno, povom 75 godina rada i postojanja Gimnazije „Bora Stanković“ biće organizovan turnir, ali i donatorsko veče u okviru kog će učenici predstaviti svoje likovne radove, ali i izložiti svoje umetničke fotografije.

Gimnaziju u Boru danas pohađa 282 učenika.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>